ANALIZA: Kako posluju bilježnici i odvjetnici?

“Bilježnici i odvjentici ostvaruju profit od 30%, a da uopće ne investiraju u svoj business.”

0 Flares 0 Flares ×

Marko Rakar, naš poznati analitičar koji se pretežno bavi pitanjima su-odnosa demokracije i Interneta, svakih nekoliko mjeseci napravi iscrpnu analizu nekog semgenta naše društveno-ekonomske stvarnosti.  Ovaj put poduhvatio se javnih bilježnika i odvjetnika. 

Evo što kaže Marko: “bilježnici i odvjentici ostvaruju profit od 30%, a da uopće ne investiraju u svoj business, a da i ne spomenem kako su im zaposleni prosječno plaćeni.”

Više pojedinosti o istraživanju koje govori koliko zarađuju javni bilježnici i odvjetnci u Hrvatskoj, potražite na sjajnom blogu Marka Rakara.

Evo nekoliko naglasaka:

Analizom je obuhvaćeno 252 bilježnička ureda (u javno dostupnom registru ih ima 300, nejasno je da li je lista ažurna ili dio bilježnika izvještava kao obrt, dakle da su obveznici poreza na dohodak a ne na dobit). U javno bilježničkim uredima zaposleno je ukupno 1.282 osobe, što znači da prosječni ured zapošljava petero ljudi.

Analizom je obuhvaćeno 600 odvjetničkih ureda… U odvjetničkim uredima zaposleno je ukupno 2.363 osobe, što znači da prosječni ured zapošljava četvero ljudi koji su, zanimljivo, plaćeni nešto niže nego bilježnici.

Više o svemu: https://mrak.org/2018/07/31/sazetak-financijskih-rezultata-javnih-biljeznika-i-odvjetnika-u-2017-godini/

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: