Ažurirana industrijska strategija

Prema jedinstvenom tržištu za oporavak Europe

0 Flares 0 Flares ×

11. svibnja 2021. – Europska komisija je ažurirala Industrijsku strategiju EU-a kako bi osigurala da se pri razvoju europske industrije vodi računa o novim okolnostima koje su proizišle iz krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19 i pomogla u transformaciji na održivije, otpornije, digitalno i konkurentno gospodarstvo.

U ažuriranoj Strategiji potvrđuju se prioriteti navedeni u Komunikaciji iz ožujka 2020., koja je objavljena dan prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju COVID-a 19, te se u svjetlu novih spoznaja koje su proizišle iz te krize nastoji pospješiti oporavak i ojačati otvorena strateška autonomija Europe.

Stoga se predlažu nove mjere za jačanje otpornosti jedinstvenog tržišta, posebno u kriznim vremenima. Naglasak je na boljem razumijevanju naših ovisnosti u ključnim strateškim područjima i stavljanju na raspolaganje novih alata za njihovo izbjegavanje, te na novim mjerama za ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije.

Uz to, ona je i odgovor na pozive da se identificiraju i prate glavni indikatori konkurentnosti gospodarstva EU-a u cjelini: integracija jedinstvenog tržišta, rast produktivnosti, međunarodna konkurentnost, javna i privatna ulaganja te ulaganja u istraživanja i razvoj.

Mala i srednja poduzeća su u središtu ažurirane Strategije, uz prilagođenu financijsku potporu i mjere za omogućavanje da mala, srednja i novoosnovana poduzeća iskoriste tu dvostruku tranziciju. Komisija namjerava imenovati g. Vazila Hudáka izaslanikom za mala i srednja poduzeća, i njegovo je imenovanje u ovom trenutku u završnoj fazi.

Komisija je donijela i prijedlog Uredbe o stranim subvencijama koje narušavaju jedinstveno tržište. Riječ je o ključnom elementu industrijske strategije EU-a kojim se osiguravaju ravnopravni uvjeti i promiče pošteno natjecanje na jedinstvenom tržištu.

Na kojim područjima ažurirana Industrijska strategija stavlja naglasak, doznajte na sljedećoj poveznici:
Ažuriranje Industrijske strategije iz 2020.


 

 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: