BAIF-ov program investicijske spremnosti

22 nova tima predstavljena investitorima

0 Flares 0 Flares ×
Edukacijski program odvijao se elektroničkim putem, korištenjem BAIF LMS platforme. Foto: BAIF

4. travnja 2022. – 22 nova tima i podjednako toliko inovativnih i društveno korisnih projekata, prošlo je finalni peti krug BAIF-ovog programa za razvoj poslovne ideje s pozitivnom društvenim učinkom. Ukupno, tijekom godine dana, taj program prošlo je ukupno 102 tima iz svih dijelova Hrvatske (Zagreb, Krapina, Rijeka, Osijek, Split). Time je okončana prva faza projekta koja za cilj ima razvoj alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak.

Projekt je vrijedan nešto više od 318 tisuća eura, od čega se kroz potporu Europske komisije, EaSI Program sufinancira oko 250 tisuća eura, a ostatak sredstava vlastiti je doprinos partnera.

Poduzetničke ideje koje svojim poslovanjem stvaraju pozitivan društveni učinak za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, otvarajući pritom nova radna mjesta.

U Hrvatskoj, nažalost, imamo relativno nizak broj društvenih poduzetnika kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike.

Projektom BAIF želi se pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav u cilju uspostavljanja novog održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak.

U okviru projekta BAIF svi polaznici radionica investicijske spremnosti prošli su online edukaciju u trajanju od tri do četiri tjedna, gdje su uz pomoć trinaest renomiranih mentora različitih ekspertiza, iz prve ruke, naučili kako svoju ideju razviti u pravi mali posao spreman za investiciju, rast i uspjeh.

Edukacijski program odvijao se elektroničkim putem, korištenjem BAIF LMS platforme. Lekcije su unaprijed snimljene te su se mogle proći bilo kada, što je uvelike olakšalo sudjelovanje poduzetnika. Osim video lekcija, polaznici programa kao dodatni vrijednost dobili su popratne materijale – korisne predloške za primjenu raznih metodologija te alat u MS Excelu za poslovno planiranje.

Kroz ovaj projekt poduzetnici su radili na prepoznavanju prilika u okruženju, postavljanju poslovnog modela te izradi financijskih projekcija, a u finalu svakog održanog bootcampa dobili su i priliku predstaviti projekt potencijalnim investitorima.

Projekt nastavlja s formiranjem novog financijskog mehanizma uz pomoć kojeg će se ponuditi financiranje koje treba svakom startupu na samom početku, a koje nedostaje u hrvatskom ekosustavu.

Partneri Projekta BAIF (nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a partneri su Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca) kontinuirano su istraživali i promišljali najbolje prakse u regiji vezane uz poticajno okruženje rasta poduzeća s društvenim učinkom i mogućnosti novih financijskih mehanizama s naglaskom na alternativne izvore kapitala.

Više pojedinosti

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: