Banke postaju nebitne?

Nova prognoza analitičara tvrtke Gartner

0 Flares 0 Flares ×
Preživjeti će one banke koje same naprave vlastitu digitalnu platformu na kojoj će razviti nove usluge i dosegnuti nove korisnike.

U slijedećem desetljeću 80 posto današnjih financijskih ustanova i tvrtki će nestati ili postati nebitne, tvrdi se u novoj prognozi analitičke tvrtke Gartner.

Najsnažnija tvrdnja u toj analizi je da se postojeće financijske tvrtke previše oslanjaju na poslovne i operativne modele koji su im donijeli uspjeh u prošlom i u prva dva desetljeća ovog stoljeća, a digitalizaciju doživljavaju tek kao kanal za automatizaciju, a manje kao polugu za transformaciju poslovnog modela.

Gartnerovi analitičari tvrde da se banke još nisu istinski poduhvatile digitalizacije i nisu se adekvatno suprotstavile novoj i sve brojnijoj konkurenciji: digitalnim platformama za plaćanja, fintech tvrtkama i drugim ne-tradicionalnim ponuđačima financijskih usluga.

Novi izazivači koriste nove tehnologije i mijenjaju poslovne modele svjetske financijske industrije i, malo po malo, otimaju bankama sve veći udio na tržištu. Zato se banke moraju brže digitalizirati i graditi vlastite platforme ili osmišljavati razne nišne proizvode i usluge koje mogu ponuditi drugim digitalnim platformama.

Gartnerovo istraživanje pokazalo je da banke nove tehnologije više koriste kao alate za povećavanje učinkovitosti poslovanja i produktivnosti zaposlenika, digitalizaciju više doživljavaju kao kanal za automatizaciju plaćanja, a manje kao polugu za transformaciju poslovnog modela.

Kako bilo, analitičari tvrde da će tijekom slijedećih dvanaest godina preživjeti tek 20 posto današnjih financijskih tvrtki, a one koje će preživjeti raditi će na temelju tri poslovna modela.

Preživjeti će one banke koje same razviju vlastitu digitalnu platformu na kojoj će razviti nove usluge i dosegnuti nove korisnike; fintech tvrtke koje će preoblikovati današnje bankarske usluge u razne specijalizirane proizvode koje će distribuirati putem digitalnih platformi; te one banke koje će se preoblikovati u svojevrsne brokere financijskih usluga za onaj dio ljudi na našem planetu koji se do sada nisu koristili bankama ili koje banke nisu smatrale dovoljno profitabilnima kako bi se oko njih trudile.

Brzina digitalne transformacije u financijskom sektoru djelomično ovisi o agilnosti regulatora, a djelomično o spremnosti korisnika na novotarije. To je različito od zemlje do zemlje – konzervativni regulatori usporavaju digitalnu transformaciju dok u zemljama u kojima regulatori žive u duhu vremena, regulatori služe kao katalizatori digitalizacije.

Više pojedinosti o svemu tome potražite OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: