Bilijun vrijednosti više

Global Top 100 prema tržišnoj kapitalizaciji

0 Flares 0 Flares ×

London / Zagreb, 21. kolovoza 2019. Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC-ovoj ljestvici Global Top 100, objavljenoj danas.

Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 % zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4 %) i Europa (-5 %) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije, preokrenuvši prošlogodišnji dobitak.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini.

Već petu godinu zaredom, tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9 %, nadmašujući ukupan rast. Američke tvrtke predstavljaju 63 % ukupne tržišne kapitalizacije, što čini porast u odnosu na 61 % od prošle godine.

Šire područje Kine čini drugu najveću komponentu Global Top 100 ljestvice po tržišnoj kapitalizaciji, unatoč padu od 4 % u posljednjih 12 mjeseci nakon trgovinskih nesigurnosti i njihovih utjecaja na raspoloženje na lokalnim tržištima. To je u suprotnosti s porastom od 57 % u 2018. godini, kada su tri nove tvrtke ušle u Global Top 100, a dvije su ušle među prvih deset.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući europske tvrtke na ljestvici izgubile su 5 % tržišne kapitalizacije. Nedavni trendovi vezani uz tvrtke iz ostatka svijeta su pozitivniji, s tržišnom kapitalizacijom od 22 %.

Sveukupno, zemlja s najboljom ocjenom na ljestvici u relativnom smislu je Indija. Unatoč samo dvije tvrtke među Global Top 100, snažni rezultati na domaćem tržištu dionica i značajna zarada povećali su njihovu tržišnu kapitalizaciju za 63 milijarde USD, ili 37%.

Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije na ljestvici Global Top 100, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15 % nadmašio je rast tehnologije (6 %), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine. Sektor financija bio je najslabiji sektor s padom tržišne kapitalizacije od 3 %.

U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu – Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29 % vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena skupina je 40 % ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petom mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

U području privatnih tvrtki, vrijednost 100 najboljih „jednoroga“ na dan 31. ožujka 2019. porasla je za 6 %, na 815 milijardi USD, što je na razini dioničkih društava. Gotovo polovica (48%) od prvih 100 „ jednoroga“ bila je iz SAD-a, što je također u skladu s onim što vidimo na ljestvici Global Top 100.

Značajno je da kompanije na širem području Kine doprinose s otprilike 30 % „jednoroga“ u pogledu broja i vrijednosti, što je mnogo veći udio nego na ljestvici Global Top 100. Kao važan izvor budućih inicijalnih javnih ponuda ili akvizicija od drugih tvrtki, to sugerira da u skorijem vremenu sa šireg područja Kine možemo očekivati više ulazaka na ljestvicu Global Top 100 tvrtki.

Pogledajte PwC Global Top 100 ovdje.

* PwC-ova ljestvica Global Top 100 analizira vodećih 100 globalnih tvrtki po tržišnoj kapitalizaciji i uspoređuje kako se popis ovih tvrtki razvija iz godine u godinu. Analiziramo trendove kako bismo razumjeli utjecaj vanjskih političkih i gospodarskih događaja, te identificirali uspone i padove pojedinih tvrtki, pregledali dinamiku sektora i predstavili stajalište o tome kako se globalno okruženje promijenilo. Ova analiza provedena je za razdoblje od 31. ožujka 2018. do 31. ožujka 2019. te evidentira tržišnu kapitalizaciju tvrtki u valuti USD na temelju njihove lokacije. Svi tržišni podatci dobiveni su iz Bloomberga, a PwC ih nije neovisno potvrdio.

____

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: