Biti ili ne biti direktor, sad je pitanje…

Povećanje minimalne osnovice za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora najsanžnije će osjetiti najmanje tvrtke

0 Flares 0 Flares ×


Tema tjedna neosporno je javna rasprava o najnovijem prijedlogu Zakona o porezima i doprinosima, koja se, nakon što je na problem upozorio Marko Rakar na svom blogu, proširila na društvene mreže, prije svega na Facebook, a o tome je pisao i veći broj medija.

Solidne članke o tome imate u rubrici Novac, Jutarneg lista, na portalu Prvi plan, zatim na Indexu te na Netokraciji.

Srž problema je u ovome: Ministarstvo financija povećava minimalnu osnovicu za obračun poreza i doprinosa članova uprava ili izvršnih direktora privatnih tvrtki i to na način da će se minimalna osnovica povećati s faktora 0.65 na 1.1, što znači da će minimalna bruto plaća člana uprave/direktora biti nešto veća od 8.800kn

Tom mjerom najsnažnije će biti pogođene najmanje tvrtke, koje će, kako bi mogle isplatiti plaću samo svom direktoru, morati zaraditi najmanje 150 tisuća kuna godišnje, da bi uopće mogle funkcionirati (i platiti sve ostale troškove: plaće ostalih zaposlenih, režije, računovdstvo itd.). Drugim riječima, takvim tvrtkama neće ostati  puno novca za razvoj poslovanja, kupovinu-obnovu osnovnih sredstava za rad pa i za preživljavanje, u onim mjesecima u godini u kojima posao ide lošije.

Prema podacima Financijske agencije (FINA), prošle godine u Hrvatskoj je bilo registrirano 107.635 mikro poduzeća, koja imaju nešto više od 240 tisuća zaposlenih. Okvirno, ove godine te tvrtke bi na temelju propisane osnovice u državni proračun trebale uplatiti oko 2,3 milijarde kuna doprinosa i poreza na dohodak. Mnogima od tih tvrtki, to će biti puno teže učiniti od slijedeće godine.

Prijedlog je još tri tjedna (do 6.rujna) u javnoj raspravi u kojoj se može sudjelovati putem sustava e-Građani. Ako tu raspravu želite samo gledati, to možete učiniti i bez registracije u sustav. Međutim, ako želite napisati svoj prijedlog ili kritiku, morate prvo napraviti svoj korisnički profil u sustavu e-Građani. Ako već koristite uslugu e-Građani, možete se registrirati u e-Savjetovanja koristeći taj račun putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava).

Izvještaj o savjetovajnu o Zakonu o porezima i doprniosima, Ministarstvo financija će objaviti početkom listopada.

Potaknut brojnim reakcijama, ministar Zdravko Marić, danas je pojasnio Zakon o doprinosima – pogledajte.

Ako i nakon te izjave – posebno onog njenog dijela u kojem ministar govori o zlouporabama – spadate u skeptike i mislite da se javnom raspravom neće postići većini zadovoljavajuće riješenje, možda je vrijeme da promislite o alternativama.

Za one koji misle da im nema spasa ako ovaj Zakon prođe kako je sada predložen, evo još jedne poveznice

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: