BizHack Startup Caffe u Osijeku

Internetski seminar za poduzetnike

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 08 . listopada 2020. – Internetski seminar (tzv. webinar) naslovljen BizHack Startup Caffe, održan je jučer navečer u Osijeku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i uz podršku udruge Lean startup Hrvatska. Tena je bila “Od ideje do tržišta”.

BizHack Startup Caffe je zamišljen kao ciklus događanja sa svrhom okupljanja domaćih poduzetnika i onih koji to žele postati s ciljem razmjene informacija, iskustava i znanja te međusobne pomoći pri lakšoj realizaciji poduzetničkih pothvata.

Početna teza osječkog seminara bila je izražena konstatacijom: Kada netko želi pokrenuti vlastiti posao, često se nađe pred zidom jer ne može dovoljno dobro definirati problem koji želi riješiti, ili dovoljno precizno opisati ideju koja bi trebala biti odgovor na problem čije rješenje se traži. Kako bi se tome doskočilo, treba naći društvo i okolinu spremnu na promjene. Nove prilike nastaju s tim promjenama.

Nakon definiranja problema i konceptualizacije ideje koja će dovesti do riješenja te prije izlaska na tržište, slijedi razvoj proizvoda i razvoj korisnika.

Ivan Jelušić, osnivač tvrtke Orqa, koja se bavi razvojem i istraživanjem prijenosa. / Foto: HGK

Sudionicima osječkog seminara BizHack Startup Caffea, među ostalima, svoj put kroz taj proces opisao je Ivan Jelušić, osnivač tvrtke Orqa, koja se bavi razvojem i istraživanjem prijenosa videa niske latencije u području upravljanja dronovima i autonomnim vozilima. „Postojeća rješenja su imala nedostatke. Ulaganja su nam na početku bila velika, no bili smo i svjesni rizika jer postoji samo jedna šansa da to napravimo kako treba. Prvo smo kreirali prototip rješenja i to se pokazalo kao ispravan potez.,“ kaže Jelušić, dodavši da im je konkurentska prednost bila ta što su krenuli u razvoj prije drugih.

Martina Karalić, vlasnica obrta za proizvodnju prirodne kozmetike Boo.Lab, tijekom trudnoće je bila u potrazi za prirodnom i ekološkom kozmetikom. Nije pronašla zadovoljavajuće proizvode te ih je razvila sama, prvo za sebe, potom za obitelj i prijatelje, a onda i za tržište.

„U prvim poduzetničkim danima od velike su mi pomoći bile razne institucije koje su poticale poduzetnike, a potom i događanja za umrežavanje na kojima se razmjenjuju ideje, motivacija, energija i riječi ohrabrenja kada krećeš u svijet poduzetništva,“ kaže Karalić, uz naglasak koliko je u tom procesu važno biti autentičan.

Na webinaru je ispričana i poduzetnička priča Borisa Rauša, koja je započela osnivanjem tvrtke Bamboo Lab, za web development i marketing. Do prvoga kupca u inozemstvu došao je preko poznanstva, usluge je isporučivao s visokom razine kvalitete, a potom je dobar glas odradio svoje. „Ideja sama po sebi je bezvrijedna i sve ovisi o tome što ćete napraviti s njom. Lansirajte nove stvari brzo, poslušajte feedback korisnika te poboljšajte interne procese kako bi klijenti u konačnici bili zadovoljni,“ kaže Rauš.

Snimka cijeloga webinara dostupna je OVDJE.

Iduće izdanje BizHack Startup Caffea – “Startup alatnica” – održati će se 21. listopada u 17 sati, bit će riječi o dostupnim alatima za razvoj ideje i vođenje poduzeća te o startup ekosustavu u Hrvatskoj. Više informacija dostupno je OVDJE.


Ciklus BizHack Startup Caffe organiziran je u sklopu projekta „Promocija poduzetništva“ kojem je svrha poboljšati negativnu percepciju poduzetništva u Hrvatskoj i time omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj poduzeća te društva u cjelini. Hrvatska gospodarska komora (HGK) partner je na projektu, a podršku u organizaciji ciklusa pruža Lean startup Hrvatska, organizacija koja već sedam godina radi na razvoju startup i poduzetničkog ekosustava te je zbog iskustva u organizaciji i provedbi preko 50 različitih događanja za startup ekosustav u Hrvatskoj i inozemstvu izabrana kao implementator aktivnosti ovog projekta.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: