Blockchain dobro djeluje na BDP

Istraživanje tvrtke PwC

0 Flares 0 Flares ×

20. listopada 2020. – London / Zagreb. – Najnovije istraživanje analitičko-konzultantske kuće PwC pokazuje kako blockchain tehnologija ima potencijala za podići globalni brutto proizvod za bar 1, 76 bilijuna (tisuća milijardi) američkih dolara, u slijedećem desetljeću. Izvještaj je nazvan Vrijeme je za povjerenje: bilijun razloga za preispitivanje blockchaina (Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain).

Studija pokazuje kako se blockchain tehnologija sada koristi u svijetu i istražuje utjecaj koji bi blockchain mogao imati na globalno gospodarstvo, ubuduće. Analizom glavnih pet primjena blockchaina, rangiranih prema njihovom potencijalu generiranja ekonomske vrijednosti, izvješće procjenjuje potencijal te tehnologije za stvaranje vrijednosti u raznim sektorima, od zdravstva, državne uprave i javnih usluga, do proizvodnje, financija, logistike i maloprodaje.

Blockchain tehnologija se uglavnom povezuje s kriptovalutama, kao što je Bitcoin, ali može ponuditi dobre načine na koje javne i privatne organizacije osiguravaju, dijele i koriste podatke.

Najveća vrijednost blockchaina je u tome što samim svojim dizajnom potiče povjerenje i transparentnost u transakcijama između tvrtki, pojedinaca i organizacija.

Prijelomna godina za blockchain bit će 2025., misle analitičari PwC-a, jer će do tada ta tehnologija ući u širu primjenu.

Što se tiče samih primjena, praćenje i sljedivost proizvoda i usluga ili porijekla, što se pojavilo kao prioritet za opskrbne lance mnogih tvrtki tijekom pandemije COVID-19, ima najveći gospodarski potencijal (962 milijarde američkih dolara). Plaćanja i financijske usluge, uključujući upotrebu digitalnih valuta ili potporu financijskoj inkluziji kroz prekogranično plaćanje i doznake (potencijal: 433 milijarde dolara). Upravljanje identitetom (potencijal: do 224 milijarde dolara), uključujući osobne iskaznice, stručne vjerodajnice i certifikate kojima se pomaže u suzbijanju prijevara i krađe identiteta. Primjena blockchaina u ugovorima i pri rješavanju sporova (ima potencijal od 73 milijarde dolara) te angažiranje kupaca (54 milijarde dolara), uključujući upotrebu blockchaina u programima lojalnosti, širi potencijal blockchaina u mnogo širi raspon javnih i privatnih sektora industrije.

Uspjeh blockchaina ovisit će o poticajnom zakonodavnom okruženju, poslovnom ekosustavu koji je spreman iskoristiti nove mogućnosti koje tehnologija otvara i odgovarajućem industrijskom miksu, drže u PwC-u.

Što se tiče država i regija, različito će profitirati od blockchaina, a na razini sektora, čini se da će najveći korisnici biti sektor javne uprave, obrazovanja i zdravstva.

PwC očekuje da bi ovi sektori do 2030. godine mogli uprihoditi približno 574 milijarde američkih dolara, kapitalizirajući efikasnost koju će blockchain donijeti u svijet provjere identiteta i vjerodajnica.

U međuvremenu, postojat će šire koristi za poslovne usluge, komunikacije i medije, dok će veletrgovci, trgovci na malo, proizvođači i pružatelji građevinskih usluga imati koristi od upotrebe blockchaina za angažiranje kupaca i zadovoljavanje zahtjeva za porijeklom i sljedivošću.

Potencijal da se blockchain smatra dijelom buduće strategije organizacija povezan je s PwC-ovim istraživanjem s poslovnim liderima koji su pokazali da je gotovo dvije trećine predsjednika uprava (61 %) reklo da digitalnu transformaciju osnovnih poslovnih operacija i procesa stavljaju među svoja tri najvažnija prioriteta, budući da se oporavljaju od utjecaja COVID-19.

Uspjeh blockchaina ovisit će o poticajnom zakonodavnom okruženju, poslovnom ekosustavu koji je spreman iskoristiti nove mogućnosti koje tehnologija otvara i odgovarajućem industrijskom miksu

Naposljetku, izvješće upozorava da se, ako se želi ostvariti potencijal gospodarskog utjecaja blockchaina, mora upravljati njegovim režijskim troškovima.

Rastuće poslovanje i aktivnosti vlada vezano za klimatske promjene, uključujući predanosti transformaciji na nultu neto stopu, značit će da organizacije trebaju razmotriti nove modele konsolidacije i dijeljenja infrastrukturnih resursa kako bi se smanjilo oslanjanje na tradicionalne podatkovne centre i njihovu ukupnu potrošnju energije povezane s tehnologijom.

Više pojedinosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: