Bogatstvo pojedinaca raste 38 posto

0

Global Wealth Report

0 Flares 0 Flares ×

16. kolovoza 2023. – Bogatstvo svijeta, mjereno u osobnoj imovini i imovini kućanstava, počevši od nekretnina do dionica, rast će za čak 38% do 2027. godine, najviše na rastućim tržištima, tvrdi se u studiji koja je nastala zajedničkim istraživanjem banaka Credit Suisse i UBS (UBSG.S), objavljenoj jučer.

Godišnji izvještaj o svjetskom bogatstvu, Global Wealth Report, procjenjuje vrijednost osobnog bogatstva 5,4 milijarde ljudi na 200 tržišta i tvrdi da će svi oni zajedno za pet godina vrijediti čak 629 blijuna (to jest, tisuća milijardi) američkih dolara. Taj će se rast dogoditi unatoč prošlogodišnjem padu vrijednosti osobnog bogatstva i bogatstva kućanstava tijekom 2022.

U nominalnim iznosima, neto vrijednost privatnog bogatstva prošle se godine smanjila za 2,4%, a najviše su izgublili pojedinci i osobe u najprosperitetnijim svjetskim regijama, Sjevernoj Americi i Europi. Glavni razlog tome bilo je snažno jačanje vrijednosti američkog dolara.

Najveći rast vrijednosti osobnog bogatstva i bogatstva kućanstava zabilježen je u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu. Izvještaj kaže da će u slijedećih pet godina vrijednost bogatstva najviše rasti u BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) zemljama – 30% do 2027.

Najviše bogatstva izgubljeno je u financijskoj imovini, a najviše je rasla vrijednost ne-financijske imovine, nekretnina i sličnog.

Kad se sve to pogleda na razini pojedinca, svaka osoba od obuhvaćenih 5,4 milijardi, izgubila je prošle godne 3198 dolara. Unatoč tome, globalni median bogatstva – za što analitičari tvrde da je najbolj indikator bogatstva pojedinca – rasatao je za tri posto tijekom 2022. Median bogatstva rastao je od početka ovog stoljeća čak pet puta, najviše zahvaljujući rastu osobnog bogatstva u Kini.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: