Bolt dobio 50 milijuna eura

Ulaganje u sigurnost i razvoj novih usluga

0 Flares 0 Flares ×

Talinn/Zagreb, 16. siječnja 2020. – Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja tvrtkr Bolt, estonske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te Osijeku. Financiranje, u visini od pedeset milijuna eura podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.

Cilj ulaganja je poduprijeti Boltov razvoj proizvoda i istraživanja na područjima gdje korištenje tehnologije može poboljšati odnosno unaprijediti sigurnost, pouzdanost i održivost usluga uz održavanje visoke efikasnosti poslovanja tvrtke. To podrazumijeva ulaganja u postojeće usluge kao što je prijevoz na zahtjev te nove usluge kao što je dijeljenje automobila, dijeljenje bicikla i dostava hrane.

Potpredsjednik EIB-a, Alexander Stubb komentirao je: „Bolt je zaista dobar primjer europske izvrsnosti u tehnologiji i inovaciji. Kao što se kaže, stajati mirno jednako je kao i ići unatrag, a Bolt nikada ne miruje. Banka je iznimno sretna što može poduprijeti tvrtku u unaprjeđenju usluga te omogućiti širenje i pružanje novih usluga. Drugim riječima, u potpunosti podupiremo Bolt!”

Martin i Markus Vilig, suosnivači Bolta

Paolo Gentiloni, Europski povjerenik za gospodarstvo, rekao je: “Estonija je predvodnik digitalne transformacije u Europi. Ponosan sam što Europa, kroz Plan ulaganja, podupire estonsku platformu Bolt u njihovim istraživanjima i razvoju strategije kojom će stvoriti inovativne i sigurne usluge koje će unaprijediti urbanu mobilnost.”

Suosnivač Bolta, Martin Villig, rekao je: “Mobilnost je jedno od područja na kojem će Europa zaista imati koristi od lokalnog prvaka koji dijeli vrijednosti europski potrošača i regulatora. Stoga smo oduševljeni što se Europska investicijska banka pridružila redovima Boltovih pristalica jer nam to omogućava brži korak prema služenju mnogo više ljudi u Europi.”

Bolt je platforma koja se u vrlo kratkom razdoblju uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske te neprestano širi svoje poslovanje.

Hrvatsko tržište u sljedećoj poslovnoj fazi očekuje pokretanje usluga koje su već dostupne i uspješno prihvaćene na drugim tržištima koje nas, uz ovakve EU potpore, očekuju možda i brže od očekivanog.

Europska Investicijska Banka (EIB) je institucija za dugoročne zajmove i financiranje projekata Europske unije u vlasništvu država članica. Omogućuje dugoročno financiranje dobrih ulaganja kako bi doprinijela ciljevima EU politike. U posljednjih 5 godina, EIB je estonskim projektima osigurala gotovo 830 milijuna eura, između ostalog, u tehnološkom, infrastrukturnom i prometnom sektoru.

Bolt je vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja je usmjerena na jednostavniji, brži i pouzdaniji urbani prijevoz. Tvrtka pruža usluge od prijevoza na zahtjev do mikro mobilnosti i dostave hrane. Platformu je osnovao Markus Villig, a pokrenuta je 2013. godine te trenutno ima više od 30 milijuna korisnika u 35 zemalja diljem svijeta.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) je glavni stup investicijskog plana za Europu. Daje prva jamstva za gubitke omogućujući EIB-u da više ulaže u, često, rizičnije projekte. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za financiranje u okviru EFSI-a mobilizirati više od 458,8 milijardi eura investicija, podržavajući više od milijun start-up poduzeća te manjih i srednjih poduzetnika svih 28 EU članica.

_

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: