Borba protiv monopola

EK pokrenula istragu o platnom sustavu Apple Pay

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 17. lipanj 2020. – Nakon preliminarnih uvida, Europska komisija pokrenula je službeni protumonopolski istražni postupak kako bi utvrdila krši li tvrtka Apple pravila EU-a o tržišnom natjecanju, a u vezi s primjenom platnog sustava Apple Pay .

Stav je Europske komisije da se uvjetima korištenja i mjerama povezanima s integracijom sustava Apple Pay za kupnju robe i usluga na trgovačkim aplikacijama, narušavaju pravila poštenog tržišnog natjecanja i smanjuje mogućnost izbora i inoviranja.

Uz to, Apple Pay je jedino mobilno rješenje za plaćanje koje može pristupiti NFC tehnologiji za beskontaktno plaćanje ugrađenoj u mobilne iOS uređaje.

Istražni postupak obuhvatit će i navodna ograničenja pristupa sustavu Apple Pay za određene konkurentske proizvode, a Komisija će istražiti i mogući učinak praksi tvrtke Apple na tržišno natjecanje pri pružanju rješenja za mobilna plaćanja.

Prakse koje su predmet istrage krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju u smislu protu tržišnih sporazuma poduzeća (članak 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije) i/ili zlouporabe vladajućeg položaja (članak 102. UFEU-a).

Izvršna potpredsjednica EK, Margrethe Vestager

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: … Čini se da Apple diktira uvjete o tome kako se Apple Pay smije upotrebljavati u aplikacijama i na web-mjestima trgovaca. Također, opcija beskontaktnog plaćanja rezervirana je za sustav Apple Pay. Važno je da te mjere društva Apple ne uskraćuju potrošačima prednosti novih tehnologija plaćanja, uključujući bolji izbor, kvalitetu, inovacije i konkurentne cijene. Stoga sam odlučila pomno razmotriti prakse poduzeća Apple u pogledu sustava Apple Pay i njihov utjecaj na tržišno natjecanje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: