Brizna prelaska granice utječe na konkurentnost

Sastanak Hrvatske gospodarske i Privredne komore Srbije

0 Flares 0 Flares ×

28. svibnja 2022. – Jučer je, nastavno na nedavno održani sastanak u Zagrebu te nakon analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, kako u cestovnom tako i u željezničkom prometu, u Vinkovcima održan sastanak delegacija Hrvatske gospodarske komore te Privredne komore Srbije, predvođenih predsjednicima Burilovićem i Čadežom. Tema sastanka bili su mogući modeli ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije.

Naime, poduzetnici s obje strane granice suočeni su s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva uspostava novog radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice. Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu, pa je predloženo da se ponovno uspostavi robni terminal u Vinkovcima jer bi se time rasteretio dio cestovnog prijevoza.

Na sastanku su se sudionici dotaknuli i rješenja koja bi tvrtkama trebala olakšati i energetske izazove, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država. Najavljeno je i održavanje sastanaka i s predstavnicima Vlade i kompanija s obje strane.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: