Broj turističkih noćenja i dalje u padu

Podaci Zavoda za statistiku i sustava eVisitor

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. lipnja 2020. – Prema upravo objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku u travnju ove godine ostvareno je nešto više od 2200 turističkih dolazaka i nešto malo više od 34 tisuće turističkih noćenja, što je 99,8% odnosno 98,9% manje u odnosu na travanj 2019. godine. Travanj je već drugi uzastopni mjesec godišnjeg pada turističkih pokazatelja.

Pad je rezultat europskih mjera ograničavanja kretanja ljudi u svrhu zaštite protiv širenja koronavirusa.

Prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter (eCrew)) objavljenima na internetskoj stranici Hrvatske turističke zajednice, u svibnju 2020. godine ostvareno je 94,8% manje turističkih dolazaka i 90,7% manje turističkih noćenja u odnosu na svibanj 2019. godine. U prvih pet mjeseci 2020. godine ostvareno je 80,5% manje turističkih dolazaka i 75% manje turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Promatrano prema svibanjskoj strukturi turističkih noćenja, znatno se brža dinamika pada (kao i u travnju ove godine) bilježi kod stranih (-84,2%) nego kod domaćih turista (-28%).

Strani turisti na razini godine čine oko 93% (okvirno treći najveći postotak u EU, tj. samo Malta i Cipar imaju veći postotak) ukupnih noćenja te imaju veći utjecaj na turističke rezultate u odnosu na domaće turiste. To znači da će krajnji rezultati u ovoj godini najvećim dijelom ovisiti o dolascima i noćenjima stranih turista, poglavito turista iz EU.

Hrvatska ima najveći postotak deviznog prihoda od turizma (oko 19%) u odnosu na BDP među ostalim članicama EU, što upućuje na to da je hrvatsko gospodarstvo izrazito ovisno o turizmu.

Potrošnja turista utječe i na promet u trgovini na malo u čijoj se strukturi na godišnjoj razini najviše prometa ostvari u srpnju i kolovozu, odnosno u mjesecima kada se ostvari i najviše turističkih noćenja.

Negativna se turistička kretanja bilježe u cijelome svijetu, a teško je predvidjeti s kakvim će turističkim rezultatima završiti ova godina.

Prema podacima organizacije World Tourism Organization, na globalnoj je razini u prva tri mjeseca 2020. godine ostvareno 22,4% manje međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to poglavito zbog znatnog pada u ožujku (-57%).

Prema njihovim očekivanjima (objavljenim početkom svibnja), broj međunarodnih turističkih dolazaka na razini cijele ove godine globalno će se smanjiti za 60 – 80% u odnosu na 2019. godinu.

Ipak, prema panelu stručnjaka koji su sudjelovali u anketi organizacije World Tourism Organization, većina ih znakove oporavljanja turizma očekuje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju s nastavkom oporavka u 2021. godini.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: