Brže do interneta na selu

Projekt RUNE

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 15.10.2019. – Tvrtka RUNE Crow d.o.o., jučer je u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Hrvatske.

S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.
Nakon opsežnih priprema, projekt RUNE u studenom kreće u gradnju prvih mreža.

Predviđena gradnja mreže trajat će oko tri godine i osigurati stanovnicima, prvenstveno u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije, korištenje optičke mreže otvorenog pristupa koja će omogućiti brzine veće od 1 Gb/s te krajnjim korisnicima omogućiti odabir operatora i usluge po vlastitoj mjeri. Mreža RUNE jamči svim operatorima ravnopravan pristup korisnicama uz jednake uvjete.

Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske

Projekt RUNE se sastoji od 22 pristupne mreže,13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te obuhvaća 110.000 krajnjih korisnika. Projektom će se izgraditi više od 2.200 km nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. RUNE će izgrađenom mrežom upravljati na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima. Održavanje i otklanjanje grešaka na mreži ugovoriti će se s lokalnim tvrtkama, te tako osigurati najkraće moguće vrijeme eventualnih zastoja u radu.

Jedini trošak kojeg će imati krajnji korisnik u brzoj internetskoj mreži je trošak priključenja odnosno izrade kućne instalacije u stanu ili kući u iznosu od 750,00 kn koji uključuje ugradnju optičkog kabela od uvodnice u kuću ili stana pa sve do mjesta optičke priključne doze u prostorima korisnika, mjerenja i spajanja modema te testiranja veze.

*Projekt RUNE (eng. Rural Network Project) planiran je s ciljem osiguravanja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istre) i Slovenije. Njegova vrijednost procijenjena je na 250 milijuna eura, od toga oko 60 milijuna eura u Hrvatskoj. Projekt je financiran sa strane europskog investicijskog fonda Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), koji je većinski vlasnik Rune Group sa sjedištem u Luksemburgu.

Više informacija: www.ruralnetwork.eu
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: