Brže trgovanje s Amerikom

Prijedlog sporazuma o ocjenjivanju sukladnosti sa SAD-om

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 24. studenog 2019. – U skladu s obvezom povećanja transparentnosti trgovinskih pregovora, Europska komisija danas je objavila prijedlog sporazuma s SAD-om o ocjenjivanju sukladnosti za industrijske proizvode. Cilj prijedloga EU-a je omogućiti izvoznicima da certificiraju svoje proizvode u zemlji podrijetla.

Time bi trgovina bila brža, jednostavnija i jeftinija, uz istodobno održavanje visoke razine sigurnosti potrošača.

Prijedlogom su obuhvaćeni svi relevantni industrijski sektori u kojima bilo koja strana zahtijeva ocjenjivanje sukladnosti koje provodi treća strana, s posebnim naglaskom na strojeve te električnu i elektroničku opremu.

Zajednički rad EU-a i SAD-a na ocjenjivanju sukladnosti jedna je od mjera dogovorenih u okviru Zajedničke izjave predsjednika Junckera i predsjednika Trumpa 25. srpnja 2018. Države članice EU-a su 15. travnja 2019. u Vijeću odobrile otvaranje pregovora o sporazumu u tom području.

Moguće gospodarske koristi važne su s obzirom na iznimnu vrijednost trgovine između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država. U 2018. bilateralna trgovina robom iznosila je 674 milijardi EUR. Više informacija o ocjenjivanju sukladnosti u EU-u dostupno je na internetu.

Više informacija o tom sporazumu, potražite OVDJE.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: