Burza za ulagače koji misle dugoročno

Long-Term Stock Exchange

0 Flares 0 Flares ×
Poglavlje u knjizi The Lean Startup u kojem Eric Ries predlaže osnivanje posebne burze vrijednosnica za startup tvrtke

San Francisco / Zagreb, 22. rujna 2020. – Burza vrijednosnica u New Yorku (NYSE) i burza Nasdaq, vladaju tržištem dionica u Sjedinjenim Državama (a i šire) već gotovo pola stoljeća. Prošli tjedan te dvije burze dobile su jednu novu, zanimljivu konkurenciju. U San Franciscu je s radom počela nova bruza vrijednosnica, koja će pretežno biti usmjerena na dionice tvrtki koje operiraju u Silicijskoj dolini i na ulagače s dugoročnijim poslovnim ciljevima.

Ideja o takvoj burzi iznešena je u knjizi The Lean Startup Erica Riesa, objavljenoj prije gotovo jednog desetljeća i koja se danas smatra obaveznom literaturom poslovne strategije novopokrenutih tvrtki.

Teza je u ovome: tvrtke čije dionice su danas izlistane na burzama vrijednosnica previše su usredotočene na kratkotočne ciljeve poslovanja – kvartlane, polugodišnje i godišnje izvještaje te na što brže ispunjavanje želja svojih dioničara, a trebale bi ono čime se bave promatrati iz puno duže perspektive i s više pozornosti prema svojim zaposlencima i zajednicama u kojima rade.

Autor navedene knjige, Eric Ries, posudio je 90 milijuna dolara od investicijske kuće Andreessen Horowitz i drugih ulagača, i odlučio ideju koju je iznio u svom priručniku provesti u stvarnom svijetu – utemeljio je tvrtku Long-Term StockExchange (LTSE) i krenuo u lov na tvrtke koje žele izvesti prvu javnu ponudu svojih dionca.

Osim usmjerenosti na dugoročnije ciljeve, zaposelnike i zajednicu, Eric Ries smatra da će njegova burza vrijednosnica svojim načinom poslovanja navesti startup tvrtke da puno prije izađu na tražišta kapitala, nego što je to sada običaj.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: