Centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Istraživanje, razvoj,obrazovanje, robotika i umjetna inteligencija

0 Flares 0 Flares ×
Centar će studentima pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad te promovirati robotiku u svakodnevnom životu, Foto: FSB

28. lipnja 2021. – Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje pri Sveučilištu u Zagrebu uz sudjelovanje predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, rektora Sveučilišta prof.dr.sc. Damira Borasa te brojne dužnosnike i uglednike, svečano je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA).

Cilj je države do 2030. godine ulagati 3% BDP-a u razvoj znanosti, obrazovanja i izvrsnosti.

Riječ je o referentnom centru za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Aktivnosti Centra usmjerene su na istraživanje i razvoj naprednih robotskih primjena u industriji i medicini. Projekt CRTA sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnim iznosom od gotovo 37 milijuna Kuna bespovratnih sredstava, a ukupno ulaganje iznosi gotovo 38 milijuna kuna.

Uz istraživački rad na područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će studentima pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad. CRTA će također promovirati robotiku u svakodnevnom životu, kao granu tehnologije koja nam može uštedjeti vrijeme obavljajući jednostavne poslove umjesto nas kako bismo imali više vremena za sve aktivnosti u kojima uživamo.

CRTA je suvremeno opremljen laboratorij koji se prostire se na 740 četvornih metara prostora, a nalazi se u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Referentni centar studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima nudi vrhunske uvjete za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije.

Laboratorij će promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata, ali i postati mjesto na kojem gospodarstvo može upoznati, usvojiti i primijeniti nove tehnologije prilagođene specifičnostima pojedinih industrija.

Cilj Centra je privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te na taj način povećati znanstvene potencijale zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u ovom području.

Za potrebe razvoja medicinske robotike izgrađena potpuno opremljena operacijska dvorana koja omogućava provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

CRTA osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će se koristiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Integrira laboratorije za industrijsku, medicinsku i humanoidnu robotiku, kao i praktikum za programiranje automata i moderne učionice.

U sklopu laboratorija za medicinsku robotiku napravljena je vjerna kopija kirurške sale koja omogućava pretklinička ispitivanja robotskih primjena u medicini.

CRTA je otvorena i za javnost, kao mjesto širenja tehničke i robotičke kulture, prvenstveno za učenike srednjih i osnovnih škola, ali i za sve ostale koje zanimaju najnovije tehnologije koje mijenjaju budućnost poslovanja i način života.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: