Centar za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih

Primjer dobre prakse

0 Flares 0 Flares ×
Nužna informatička oprema za slabovidnu osobu košta do 25 000 kuna po korisniku. Foto: Savez slijepih

30. lipnja 2021. – U Zagrebu je jučer otvoren prvi centar digitalne pismenosti za slijepe i slabovidne osobe u prostorijama Udruge slijepih Zagreb, a u sklopu projekta ˝Mreža za sve˝. Centar bi trebao poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim udrugama slijepih i slabovidnih u našoj zemlji.

U Hrvatskoj, unatoč europskoj direktivi, još uvijek ima premalo internetski stranica programiranih po WCAG standardu, posebno stranica javnih uprava i javnih tvrtki.

Uz opismenjavanje brajevim pismom, moderno doba je pred zajednicu slijepih i slabovidnih postavilo digitalnu pismenost kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice. To je ozbiljan financijski izazov jer nužna informatička oprema za slabovidnu osobu košta do 25 000 kuna po korisniku. Prve uređaje financirale su HEP Grupa i DM Drogeri-Markt Hrvatska.

Inicijativu za otvaranjem centra digitalne pismenosti pokrenuo je Danijel Koletić, direktor agencije Apriori World, koji je upozorio na važnost i neophodnost prilagodbe web stranica za slijepe i slabovidne osobe prema WCAG standardu (web content accessibility guidlines) još prije četiri godine.

Naime, u Hrvatskoj, unatoč europskoj direktivi, još uvijek ima premalo internetski stranica programiranih po WCAG standardu, posebno stranica javnih uprava i javnih tvrtki. Zakon koji je trebao biti usklađen u potpunosti s europskom direktivom, izostavio je i obvezu osnovnih i srednjih škola za ovakvim pristupom stranicama, što predstavlja veliki izazov za razumijevanje mladih generacija u inkluzivnosti osoba s invaliditetom.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: