Četvrt stoljeća u promociji žena-poduzetnica

25. obljetnica zagrebačkog ogranka udruge Krug

0 Flares 0 Flares ×
Proslava obljetnica udruge Krug, održana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori / Foto: HGK

Zagreb, 22. listopada 2020. – Poslovne žene u Hrvatskoj prvi puta su se organizirale sad već davne 1992. godine kao Sekcija poslovnih žena pri Hrvatskoj udruzi menadžera CROMA. Kako je ulazak u Svjetsku organizaciju žena poduzetnica uvjetovao osnivanje samostalne organizacije, u studenom 1995. godine osnovana je udruga Krug, kao udruga koja radi na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu i to poticanjem ženskog poduzetništva, poslovne kulture i etike poslovanja kroz šest ogranaka. Jučer je u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore proslavljena 25. obljetnica postojanja zagrebačkoga ogranka te udruge.

Evo nekoliko naglasaka s jučerašnje proslave.

  • Zastupljenost žena na tržištu rada ne bi trebala biti samo pitanje žena. Naime, na rukovodećim položajima u tvrtkama u Hrvatskoj nalazi se svega 22 posto žena, većinom u privatnom sektoru. U državnim tvrtkama taj postotak je još manji, oko pet posto.
  • Više od 60 posto visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj čine žene. Udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći je od udjela muškaraca, dok je u upravljačkim tijelima situacija obrnuta. Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj bila je oko 17 posto, a u nadzornim odborima 22 posto.
  • Udruga Krug puno nade polaže u novi Zakon o radu, koji će omogućiti fleksibilizaciju odnosa, omogućiti će ženama da bolje usklađuju karijeru i brigu za obitelj.
  • Aktivnosti Udruge Krug – edukacije, poslovne konferencije, promicanje dobrih primjera poslovne prakse, iskoraci na strana tržišta, ali i promoviranje primjerene poslovne kulture, etičnosti i morala u poslovanje – pridonijele su da su danas žene poduzetnice u Hrvatskoj prisutne u sve više segmenata gospodarstva, od manjih tvrtki do multinacionalnih kompanija koje vode i u njima uspješno rade žene poduzetnice, ujedno i članice Kruga.

Više pojedinosti


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: