Cijene nekretnina u prosjeku narasle za 6 posto

Forum poslovanja nekretninama

0 Flares 0 Flares ×

25. studenoga 2021. Cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su u prosjeku za šest posto, na krilima jeftinog novca i potražnje ulagača koji žele zaštititi svoj kapital od inflacije. Skori ulazak u Schengen i eurozonu mogao bi imati dodatan pozitivan učinak na prodaju nekretnina, posebno u Istri i na Kvarneru, no situacija će prvenstveno ovisiti o globalnim gospodarskim kretanjima. Naime, uskoro se očekuje rast kamata, pa samim time i korekcija cijena na tržištu. To su glavni zaključci 33. Foruma poslovanja nekretninama, skupa održanog u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Forum poslovanja nekretninama okupio je više od 500 sudionika. Foto: HGK

Rast cijena nužno ne znači i povećanje ukupnog prometa nekretnina jer cijene rastu po bitnoj većoj stopi od realiziranih, što upućuje na nerealna očekivanja vlasnika. U globalu, potražnja raste jer se nekretnine u pandemijsko vrijeme čine kao sigurna investicija, a potiču je i niske kamatne stope, odnosno strah od rasta inflacije. Domaće tržište nekretnina izrazito je polarizirano jer, s jedne strane, imamo veliki promet uz Jadran i u Zagrebu, dok je u ostatku Hrvatske još uvijek usporeno. Petina ukupnog prometa nekretninama otpada na strance, dok je u ukupnom vrijednosnom volumenu taj postotak i veći.

Na hrvatskom tržištu nekretnina ima problema i u odnosima agencija koje se bave prodajom nekretnina, najviše zbog naplate posredničke naknade od obje ugovorne strane – prodavatelja i kupca. Ukoliko su obje strane upoznate s tim i potpisale su ugovor, ne radi se o prekršaju, međutim često se događa i naplata bez pisanog naloga, odnosno ugovora, pod uvjetom nemogućnosti razgleda nekretnine. Postoje i slučajevi dvostruke prodaje, kao i opstruiranja prodaje. Prijavljeno je dosta nepravilnosti u naplati provizije, nepridržavanja općih uvjeta, uvjetovanja razgledavanja nekretnina potpisivanjem ugovora o posredovanju te obavljanje djelatnosti bez rješenja.

Što se tiče nekretnina stradalih u potresu šeta u Zagrebu je 86 milijardi kuna, a u Sisačko-moslavačkoj županiji, 42 milijarde kuna. Prioritet je konkstrukcijska obnova, a cjelovita obnova će ići kasnije.

Forum poslovanja nekretninama glavno je mjesto okupljanja industrije poslovanja nekretninama. Održava se dva puta godišnje i svojim programom upoznaje struku s novostima u regulatornom okruženju i trendovima na tržištu nekretnina, a koliko je bitan za tu profesiju dokaz je i brojka od preko 500 sudionika.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: