Dan ekološkog duga

Tri tjedna ranije

0 Flares 0 Flares ×
Emisija ugljika manja je za 14,5% i posječeno je osam posto manje šuma / Foto: SE

Zagreb, 23. kolovoza 2020. – Dan ekološkog duga pomaknut je za više od tri tjedna u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija korona virusa uzrokovala naglo smanjenje većine ljudskih aktivnosti. Ovaj put taj dan je došao jučer. Dan ekološkog duga označava točku u kalendaru u kojoj ljudska vrsta potroši sve prirodne resurse koje Zemlja može obnoviti u godinu dana. To uključuje i sposobnost prirodnih ekosustava za apsorpciju emisije ugljika nastale izgaranjem fosilnih goriva.

Ljudska vrsta nastavlja od prirode tražiti toliko resursa kao da na raspolaganju imamo 1,6 planeta.

Ove godine ekološki dug smanjen je za gotovo deset posto. To smanjenje može se pripisati smanjenom broju putovanja i usporavanju gradnje uslijed prekida poslovanja diljem svijeta zbog pandemije korona virusa. Emisija ugljika manja je za 14,5% i posječeno je osam posto manje šuma, kaže se u istraživanju Mreže za globalni ekološki otisak.

Smanjenje potrošnje resursa u 2020. naglo je i neočekivano. Međutim, samim tim što je nametnuto bit će privremeno. Ljudska vrsta nastavlja od prirode tražiti toliko resursa kao da na raspolaganju imamo 1,6 planeta.

Pogledajte koliki je ekološki dug Hrvatske.

Kako bi posebno označile ovogodišnji Dan ekološkog duga Mreža za globalni ekološki otisak i tvrtka Schneider Electric objavili su e-knjigu koja tvrtkama treba pomoći u postizanju poslovnog uspjeha uskladivog s ekološkim potrebama. Knjigu (nakon registracije) možete preuzeti ovdje.


O Mreži za globalni ekološki otisak

Mreža za globalni ekološki otisak, koja je uvela računovodstvo ekološkog otiska, međunarodna je organizacija za održivost koja svijetu pomaže da živi u skladu s mogućnostima Zemlje i pronađe odgovor na problem klimatskih promjena. Od 2003. ostvarila je suradnju s više od 50 država, 30 gradova i 70 globalnih partnera, stavljajući im na raspolaganje znanstvene spoznaje na temelju kojih su donesene brojne političke i investicijske odluke.  www.footprintnetwork.org


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: