Dan Hrvatske na svjetskoj izložbi

Expo Dubai

0 Flares 0 Flares ×
Potpredsjednik Gospodarske komore Dubaija Faisal Belhoul. Foto: Josko Ponos / CROPIX

7. ožujka 2022. – Na poslovnom forumu održanom jučer u sklopu Nacionalnog dana Hrvatske na sajmu Expo Dubai, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Komore Dubai, okupilo se osamdesetak hrvatskih i dvadesetak tvrtki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Hrvatsko izaslanstvo bilo je predvođeno predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem s nekoliko ministara. Cilj poslovnog foruma Dubai-Hrvatska je privući arapske investicije u našu zemlju i povećati trgovinsku razmjenu na iznos veći od 100 milijuna dolara.

Glavna tema EXPO izložbe je “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“, a nadovezuje na međunarodnu suradnju u rješavanju globalnih pitanja, uključujući klimatske promjene, dok rasprave o održivim modelima razvoja, učinkovitom korištenju prirodnih resursa te o ubrzanju zelene i energetske tranzicije stavljaju naglasak na pronalaženje kreativnih i inventivnih rješenja.

”Svaka zemlja mora se usredotočiti na inovacije kako bi usmjerila svoj razvoj, pronašla svoju nišu u svijetu i osigurala prosperitetnu budućnost svojim ljudima. Stoga je Hrvatska kao svoju glavnu temu odabrala „Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove“. Izložbom “Mobilnost uma” u Hrvatskom paviljonu predstavljamo inovacije koje su u svijet donijeli Hrvati – od kojih se neke svakodnevno koriste i opće su poznate u cijelom svijetu”, kazao je Andrej Plenković.

Hrvatska ima povijesne veze s arapskim svijetom još od Srednjega vijeka , a kako bi se dodatno ojačale veze Hrvatske s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u suvremeno doba, u Dubaiju je 2019. godine otvoren Generalni konzulat.

U sastavu hrvatske gospodarske delegacije dominirale su energetika, industrija i graditeljstvo s tvrtkama poput Končara i Rimac Automobila. Slijedi IT sektor i druge konzultantske usluge s rješenjima u područjima interneta stvari i podatkovne znanosti, poput tvrtki Geld Data i Poslovna inteligencija. Delegacija je uključivala i značajan broj tvrtki iz prehrambene industrije, uključujući i perjanice poput Podravke i Paške sirane.

U posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja s UAE je u porastu. Tako je u 2020. i 2019. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara, a taj trend se nastavlja i u 2021. u kojoj je za 11 mjeseci zabilježeno 63 milijuna dolara. Prethodnih je godina uobičajena vrijednost izvoza bila upola manja nego danas, oko 30 milijuna dolara. Najviše izvozimo električne transformatore, koji čine 40 posto izvoza.

Expo Dubai svjetska izložba prva je po redu organizirana na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije i traje do kraja ožujka ove godine. Okuplja države, multilateralne organizacije, poduzeća i obrazovne institucije, predstavit će se 192 države te se očekuje 25 milijuna posjetitelja, od čega 70 posto međunarodnih i 30 posto lokalnih.

Izložba slavi već 170 godina postojanja i već je tradicionalno platforma za prezentaciju najvećih inovacija koje oblikuju svijet.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: