Dan inovacija

Škola budućnosti tvrtki Stemi, Infobip i A1 Hrvatska

0 Flares 0 Flares ×
Spot, pas robot kojeg je proizvela američka tvrtka Boston Dynamics, prošetao se auditorijem kampusa Alpha Centauri, među posjetiteljima. Foto: Stemi

2. srpnja 2022. – Dan inovacija, završna konferencija ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti koju donose Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku brojnih drugih tvrtki, okupio je danas na jednome mjestu predstavnike domaće tehnološke zajednice i 130 škola iz cijele zemlje. U kampusu tvrtke Infobip u Zagrebu okupilo se 600 ljudi, među kojima je bilo 350 učenika i učitelja. Isprobali su niz tehnologija i proizvoda koje su osmislile i izradile velike i male domaće tvrtke te fakulteti i brojni startupi, kao što su CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugi. Učenici su imali prilike upoznati se s preko 20 izlagača.

Predstavljen je, primjerice, pas robot, Spot, američke tvrtke Boston Dynamics i formula koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a posjetitelji su se mogli okušati i u simulaciji vožnje automobila što je omogućila tvrtka AVL Hrvatska te u videoigrama koje su proizveli domaći studiji za izradu računalnih igrara. Mogli su upravljati dronovima i isprobati ekološke tenisice tvrtke Miret.

U Školi budućnosti je tijekom posljednja četiri mjeseca sudjelovalo više od dvije tisuće učenika iz sedamdesetak gradova, koji su kroz praktičan rad bolje upoznali svijet umjetne inteligencije. Finalisti ovogodišnjeg izdanja projekta, odnosno timovi koji su kreirali najbolje chatbotove predstavili su okupljenima svoje radove pomoću kojih su doprinijeli unapređenju lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

STEMI i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena.

Kako je proizvodnja hrane jedan od globalnih izazova, STEMI je na Danu inovacija predstavio novi STEM program korištenja tehnologije u proizvodnji hrane. Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove, praktično će učiti uzgajati hranu te koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj.

Projekt Škola budućnosti su uz projektne partnere podržali još tvrtke Microblink, AVL, Croatia osiguranje, Bosch, Školska knjiga, Span, Atos, Microsoft te grad Pula. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementiran je u gotovo 130 škola diljem Hrvatske.

Više pojedinosti

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: