Dani naprednih tehnologija

15. Advanced Technology Days

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 5. prosinca 2019. – Konferencija Advanced Technology Days okupila je tijekom protekla dva dana više 600 informatičara, uglavnom stručnjaka za razne Microsoftove tehnologije.

Sudionici su mogli poslušati šezdesetak raznih, vrlo specijaliziranih predavanja o novostima u području razvoja mobilnih i web rješenja, kontejnera, DevOpsa, modernih podatkovnih tehnologija, umjetne inteligencije, hibridnog oblaka, bez-poslužiteljskog računalstva i poslovnih IT rješenja.

Tri su ključne teme konferencije: mikroservisi, strojno učenje i računalstvo u oblaku.

Konferencija Advanced Technology Days narasla je od malog jednodnevnog okupljanja za nekoliko desetaka sudionika u organizaciji Microsofta, do dvodnevne konferencije za gotovo tisuću stručnjaka. U posljednje tri godine događaj organiziraju nezavisni članovi IT zajednice.

Iako je mijenjala format, termine i trajanje, konferencija Advanced Technology Days zadržala je svoju orijentaciju na stručan, kvalitetan i aktualan tehnološki sadržaj koji predstavljaju IT stručnjaci iz Hrvatske, regije i inozemstva.

Više pojedinosti: https://advtechdays.com

 

Panel o sigurnosti u javnom i privatnom sektoru

Na Danima naprednih tehnologija održana je i zanimljiva panel rasprava na kojoj je Ivan Voras, jedan od autora i voditelja najpopularnijeg domaćeg business podcasta Surove strasti, porazgovarao o sigurnosti u javnom i privatnom sektoru s dvojicom domaćih stručnjaka, Alenom Delićem iz Diverta i Markom Rakarom (MRAK services).Temu su otvorili diskusijom o primjenjivosti GDPR odredbe u Hrvatskoj.

Rakar smatra da je u GDPR u ovom obliku neprimjenjiv, odnosno ne može se potpuno implementirati jer ima niz praktičnih problema, odnosno „smislili su ga odvjetnici i birokrati i dali informatičarima da implementiraju“.

Delić se s tim zaključkom složio, no, i istaknuo da se upravo IT struka treba najviše truditi štititi privatnost jer bi je, zbog prirode posla, trebala i najviše cijeniti i razumjeti. Dodao je i da ljudi sigurnosnu higijenu vuku iz paranoje, odnosno što je više straha, više je i sigurnosnih protokola koje pojedinac poštuje i primjenjuje.

Rakar je dodao da je osobna sigurnost, uključujući i sigurnost na internetu, u 99% slučajeva pitanje procedure, odnosno poštivanja nekog protokola postupanja.

Panelisti su komentirali i stanje sigurnosti u hrvatskim javnim institucijama.

Ivan Voras, Alen Delić i Marko Rakar

Rakar ju je ocijenio jedva prolaznom dvojkom jer je sustav izuzetno decentraliziran te naglasio kako po njegovom mišljenju na državnoj razini treba postojati CTO, odnosno da bi IT trebao biti izdvojena vertikala.

U privatnom sektoru situacija je nešto bolja, pogotovo u većim sustavima. Rakar je istaknuo pozitivan primjer financijskih institucija i telekoma kod kojih sigurnost čini značajan dio poslovanja pa imaju sigurnost visoke razine, dok je kod malih i srednjih tvrtki situacija ovisna o potrebama. Privatni sektor je u prednosti zbog mogućnosti brzog i lakšeg donošenja odluka i rješavanja sigurnosnog problema.

Delić je istaknuo i koliko je bitna edukacija na području sigurnosti te poentirao da po nekim statistikama IT-evci oko 40% vremena provode baveći se sigurnosnim pitanjima. Zaključili su da svatko od nas mora biti svjestan podataka i informacija kojima raspolaže te ih u skladu s njihovom vrijednošću i adekvatno osigurati.

Konferencija je nastavila i lani uspostavljenu tradiciju humanitarne akcije te prikupljala sredstva za Mali zmaj – društva za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. Donacijama sudionika Advanced Technology Daysa društvo će nabaviti ogrjevno drvo za zimu za svoje male korisnike.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: