Deset milijuna stabala u deset godina

Hrvatska na konferenciji COP26

0 Flares 0 Flares ×
Boris Johnson, premijer Ujedinjene Kraljevine; Andrej Plenković, premijer Hrvatske; Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, na konferenciji o klimatskim promjenama, COP26 u Glasgowu.

3. studenog 2021. – Na konferenciji Ujedinjenih naroda, COP26, juečr je nastupio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, koji je održao zanimljiv govor. Plenković je pozvao na globalno zajedništvo u djelovanju protiv klimatskih promjena, zajedništvo javnog i privatnog sektora, svih gospodarskih grana i građana.

Andrej Plenković je naglasio ono što Hrvatska, u pogledu klimatskih promjena radi dobro: imamo 4. najmanji ugljični otisak po glavi stanovnika u EU, naša stopa apsorpcije ugljika po glavi stanovnika je dvostruko veća od EU prosjeka, ukupno 38 % naše zemlje je pod zaštitom.

I dao nekoliko obećanja: Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 na 45 posto (od razine emisija koje smo imali 1990.), postići stopu od 39 % obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji, zaštitii će 30 % mora pod nacionalnom jurisdikcijom.

Kao izrazito turistička destinacija, Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije CO2 tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje.

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: