Digitalizacija i poduzetništvo žena

Konferencija DIGI-WOMEN

0 Flares 0 Flares ×

8. travnja 2022. – Digitalizacija poslovanja kao podrška razvoja poduzetništva žena bila je glavna tema konferencije DIGI-WOMEN, održane u organizaciji CEPOR-a, HUP-ICT Udruge i EBRD-a. Konferencija je okupila stručnjake za digitalizaciju poslovanja, predstavnike organizacija koje pružaju podršku razvoju poduzetništva žena, te žene poduzetnice koje u svom poslovanju već provode ili planiraju provesti digitalizaciju.

Važne poruke konferencije su da udruživanje poduzetnica/ka nema alternativu jer osigurava pristup informacijama i podršci drugih poduzetnica/ka u razvoju poslovanja. Posebno značajan iskorak za poduzetnice/ke predstavlja digitalizacija poslovanja, ali ona je preduvjet rasta i razvoja poslovanja. Procesu digitalizacije treba pristupiti u fazama jer se na taj način osigurava mogućnost nadogradnje i prilagodbe promjenjivim okolnostima u okruženju i unutar poduzeća.

U panelu na temu izazova digitalizacije poslovanja o svojim iskustvima s digitalizacijom govorile su Ana Škeva Boiko iz tvrtke Oganj koja također nudi podršku tvrtkama u procesima digitalizacije poslovanja, te Ana Fresl iz konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj koja je, osim o procesu digitalizacije poslovanja svoje tvrtke, govorila i o mogućnostima financiranja digitalizacije kroz fondove Europske unije. Višnja Mrakovčić Supek istaknula je kako za procese digitalizacije poslovanja Europska banka za obnovu i razvitak osigurava sufinanciranje savjetodavnih usluga te pozvala poduzetnice da im se obrate za informacije.

O značaju poduzetništva žena govorila je Sunčica Oberman Peterka s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je istaknula važnost stvaranja jednakih startnih pozicija i uvjeta za pokretanje i razvoj poduzetničkih pothvata i za žene i za muškarce. U suprotnom, žene će i dalje predstavljati nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, s obzirom da je, prema GEM istraživanju, poduzetnička aktivnost muškaraca u pokretanju pothvata već dugi niz godina gotovo dvostruko veća od aktivnosti žena.

O podršci razvoju poduzetništva žena svoja iskustva podijelile su Maša Smokrović, dugogodišnja članica HUP-a, Ivana Matić, osnivačica i direktorica Women in Adria, Zorana Ivić, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG i Jadranka Mršić Hebrang iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja je istaknula da je većina izazova u poslovanju poduzetnika uvjetovana fazom u razvoju poduzeća.

U sklopu konferencije radionicu „Kako možete digitalizirati svoje poslovanje – ključni preduvjeti za uspjeh“ održao je Dejan Rogan iz tvrtke HSM na kojoj su, nakon vrlo zanimljive prezentacije, poduzetnice podijelile svoja iskustva s digitalizacijom poslovanja.

Partneri u organizaciji konferencije bili su Hrvatska udruga poslovnih žena – KRUG, Women in Adria, Udruga Glas poduzetnika i tvrtka HSM, a konferencija je održana u sklopu projekta DIGI-WOMEN financiranog sredstvima Erasmus+ programa Europske unije.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: