Digitalizacija produžuje trajanje tvrtke

Istraživanje tvrtki IDC i Cisco

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. listopada 2020. – Tvrtka za tržišna istraživanja, IDC, i američki proizvođač mrežne opreme, Cisco, objavile su istraživanje o “Digitalnoj zrelosti malih tvrtki – 2020 Small Business Digital Maturity Study.

Jedan od najvažnijih rezultata istraživanja je da digitalizacija više nije samo jedna od mogućnosti razvoja poslovanja, već – nužna za preživljavanje

Riječ je o anketi provedenoj u osam odabranih zemalja iz svih regija u svijetu (Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka, Francuska, itd.), a cilj joj je bio ustanoviti koliko digitalizacija poslovanja utječe na rast bruto društvenog proizvoda.

Sažeto rečeno, ako većina tvrtki u nekoj zemlji prihvati i provede digitalnu transformaciju poslovanja, to može rezultirati rastom BDP-a i do 5,5 posto. Uz to, male tvrtke imaju potencijal dodati 2,3 bilijuna (2300 milijardi) dolara kombiniranog BDP-a u istraživanih osam zemalja od danas do 2024. godine.

Studija kategorizira tvrtke prema četverostupanjskom indeksu. U prvoj kategorij su tvrtke koje su digitalno indiferentne – to su one koje ili nisu ništa poduzele po pitanju digitalne transformacije ili su tek rekativne na promjene koje digitalizacija izaziva na tržištima na kojima posluju.

Druga kategorija su digitalni promatrači – to su tvrtke koje imaju bar jedan projekt digitalne transformacije, koji još nije potaknuo opću digitalizaciju poslovanja.

Treća kategorija su digitalni izazivači – to su tvrtke s jasnom proaktivnom strategijom primjene novih tehnologija u poslovanju. Posljednja, četvrta kategorija su tvrtke koje su već potpuno digitalizirane.

Jedan od najvažnijih rezultata istraživanja je da digitalizacija više nije samo jedna od mogućnosti razvoja poslovanja, već – nužna za preživljavanje. Pandemija ju je samo ubrzala.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: