Digitalizacija Slavonije – na kineski način

Ulaganje u znanost i obrazovanje

0 Flares 0 Flares ×

23. studenoga 2021. – Kineski proizvođač telekomunikacijske infrastrukture i uređaja, tvrtka Huawei, u Osijeku je predstavila projekt Huawei za digitalnu Slavoniju (Huawei for digital Slavonia), čiji cilj je dodatno potaknuti hrvatski sustav znanosti i obrazovanja, a nastavlja se na postojeće programe kompanije Seeds for The Future, program za razmjenu znanja i studenata i 1000 Dreams, godišnji donacijski projekt za škole diljem Hrvatske.

Huawei za digitalnu Slavoniju sastoji se od dva programa. Prvi je globalni program ICT Academy koji Huawei pokreće u Hrvatskoj s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), a koji profesorima i studentima na tom fakultetu otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji i naprednim mogućnostima primjene. Polaznici programa ICT Academy imaju mogućnost dobiti međunarodno priznate certifikate, što će im uvelike pomoći u daljnjem razvoju karijera.

Drugi program je stipendijski program Seeds For The Future Scholarship koji Huawei u Hrvatskoj ove godine provodi u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Vrijednost stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6.000 eura dobit će svih 10 upisanih redovnih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om. Riječ je o prvom takvom studiju u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program čiji će polaznici dobiti vrijedne stipendije.

Novi projekt Huawei za digitalnu Slavoniju nastavak je suradnje Huaweija i Hrvatske kroz potpisana dva Memoranduma o razumijevanju i suradnji u 2019. godini sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

U sklopu predstavljanja projekta Huawei za digitalnu Slavoniju održan je i panel na temu „Tehnologija budi potencijal Slavonije“ na kojem su sudjelovali Matija Žulj, osnivač Agrivija, Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, Denis Sušac, predsjednik Izvršnog odbora HUP – Podružnice Osijek, Tomislav Matić, dekan FERIT-a, Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a i voditelj studija Digitalna poljoprivreda te Mariann Gecse, direktorica komunikacija i odnosa s institucijama Huaweija za Mađarsku i regiju.

Na panelu je istaknuto da je znanje u kombinaciji s vrhunskom ICT tehnologijom ključno za ispunjavanje gospodarskog potencijala Slavonije. Također, sudionici su prepoznali i pohvalili napredak kojeg je ova regija ostvarila po pitanju osnaživanja IT edukacije i pokretanja novih poslovnih modela baziranih na upotrebi tehnologije pa onda i potencijala za jačim sudjelovanjem u EU viziji Digitalne Europe.

Huawei je u prostorima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku postavio i 5G Demo show koji će studentima i profesorima Sveučilišta u Osijeku na interaktivan i jednostavan način prikazati mogućnosti primjene nove 5G tehnologije u svakodnevnom životu.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: