Digitalizacija utječe na ulaganja

Sve je manje velikih, a sve više manjih projekata

0 Flares 0 Flares ×

Novi trendovi u internacionalnoj, digitalnoj, na podacima utemeljenoj svjetskoj ekonomiji jasno se pokazuju u području izravnih stranih ulaganja, kako globalno, tako i lokalno, na razini pojedinih regija i zemalja. Na izravna strana ulaganja snažno djeluju sve brže tehnološke promjene i sve veća neizvjesnost svjetske trgovine. Ta dva trenda sve više dovode u pitanje sposobnost tvrtki za rad na globalnim tržištima.

Strana ulaganja, na globalnoj razini, mjerena brojem novih radnih mjesta, u prošloj su godini pala za približno pet posto. Istodobno, broj projekata pokrenutih stranim ulaganjima porastao je za deset posto, što je rekordna razina i pokazuje promjenu smjera prema manjim projektima. Sve je manje velikih, a sve više manjih projekata, u usporedbi s prethodnim godinama.

Primjerice, rast broja novih projekata financiranih stranim ulaganjima u Africi je veći od deset posto, no istodobno, u Aziji, Bliskom istoku i Latinskoj Americi broj novih stranih ulaganja pao je za deset do dvadeset posto.

Izravna strana ulaganja u Sjevernoj Americi i Europi stvaraju nova radna mjesta – no sporije, a i tu putem sve većeg broja manjih projekata.

Najviše izravnih stranih ulaganja ima u Sjedinjenim Državama, dok je broj takvih projekata u Kini , Indiji i Meksiku, pao za 20 do 30 posto.

Orijentacija prema manjim projektima posljedica je, s jedne strane, sve veće automatizacije poslovnih procesa i sve veće potrebe da se bude bliže postojećim korisnicima, a ta potreba se često pokazuje važnijom od borbe za nove korisnike. S druge strane, tvrtke radije ulažu u manje projekte zbog povećanih operacijskih rizika u nekim regijama i zemljama.

Primjerice, tvrtke već izbjegavaju Meksiko jer nisu sigurne koliko će im odande biti dostupno tržište Sjedinjenih Država, nakon trgovinskih pregovora. Slično je i u Kini i Indiji, gdje je najveći pad stranih ulaganja zabilježen u sektorima transporta i informatičkih tehnologija.

Naša regija privlači sve više stranih ulaganja, no nisu sve zemlje Jugoistočne Europe u tome jednako uspješne. U posljednjih godinu dana u privlačenju izravnih stranih ulaganja, mjereno prema broju tako stvorneih novih radnih mjesta, prednjači Makedonija. Izravna strana ulaganja u toj zemlji dosegla su brojku od dvije i pol tisuće novih radnih mjesta na miijun stanovnika.

Više pojedinosti o tome što danas najviše utječe na izravna strana ulaganja, gdje se ona najviše događaju i zašto, u kojim regijama i zemljama, te što države moraju učiniti kako bi privukle više takvih projekata pročitajte u najnovijem izvještaju IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: