Digitalna transformacija – u hrvatskoj stvarnosti

Izvješće o razvoju državne informacijske infrastrukture

0 Flares 0 Flares ×
Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za digitalno društvo istaknuo je nekoliko ključnih pokazatelja koji ilustriraju napredak i aktivnosti u digitalnoj transformaciji naše zemlje. Foto: Privatna arhiva

19. travnja 2022. – Na sjednici Vlade RH, odražnoj u četvrtak, prihvaćeno je Izvješće Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2021. godinu.

Evo nekoliko naglasaka: broj hrvatskih građana koji su koristili portal e-Građani u 2021. godini dosegnuo je milijun i 572 tisuće, a obavljeno više od 33 milijuna transakcija; putem portala e-Građani može se koristiti 103 usluge, a tijekom 2021. godine u sustav e-Građani su implementirano je trinaest novih e-usluga, među kojima su npr. dostava elektroničkih isprava za registraciju vozila, e-Obnova, e-Upisi u odgojno obrazovne ustanove, EU Digitalna COVID potvrda, e-Prijava životnog partnerstva, Popis stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021.godine, registar poreznih savjetnika, itd.

Također, važno je spomenuti i razvoj Državne sabirnice (engl. Government Service Bus, GSB) koja integrira registre i baze podataka različitih državnih institucija kako bi bili dostupni i kako bi se značajno olakšalo korištenje usluga građanima i poslovnim subjektima.

Hrvatskoj je na raspolaganju 20,4% cjelokupnog NPOO-a za digitalizaciju, odnosno gotovo 3 milijarde kuna za digitalnu transformaciju društva i javne uprave.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: