Digitalne tehnologije povećavaju BDP

Globalni indekst povezanosti

0 Flares 0 Flares ×

Shenzhen, Kina, 21. studenog 2019. – Kontinuirane investicije u najnaprednije tehnologije poput umjetne inteligencije mogu digitalno razvijenim državama podići BDP za više od 1 posto, dok se u manje digitalno razvijenim zemljama multiplikator na BDP vidi u investicijama u svim područjima ICT tehnologija, zaključak je ovogodišnje publikacije Globalni indeks povezanosti (GCI – Global Connectivity Index) kojeg već šestu godinu zaredom objavljuje Huawei.

Prema toj publikaciji 79 zemalja svijeta raspoređeno je u tri kategorije s obzirom na njihove indekse: zemlje lideri, zemlje koje prihvaćaju nove tehnologije te zemlje početnice. Kad je digitalna transformacija u pitanju najnaprednije zemlje prve kategorije su SAD, Švicarska i Švedska s indeksom većim od 80. Te zemlje prepoznale su važnost ulaganja u AI (artificial intelligence) čije resurse crpe uz povezivost kroz širokopojasni internet, usluge u oblaku te IoT (internet of things), a što jamči njihov gospodarski prosperitet.

Hrvatska se s indeksom 50 nalazi u drugoj kategoriji sa zemljama poput Estonije, Španjolske, Grčke, Portugala, Italije i sl. To znači da se Hrvatska nalazi u društvu zemalja koje su prihvatile digitalne trendove i ulažu napore da ojačaju ICT infrastrukturu s ciljem jačanja BDP-a.

Izvješće GCI-a 2019. također otkriva i ključne načine na koje države koje tek započinju sa ciklusom digitalne transformacije mogu potaknuti veći ekonomski uspjeh. Jedan od preduvjeta jest globalna suradnja budući da se čitava industrija umjetne inteligencije oslanja na globalnu suradnju i ekosustave u procvatu. U tom smilu definirano je pet dionika čija je suradnja neophodna da bi se što brže postigao očekivani ekonomski rast. To su donositelji odluka (vlada i institucije), znanstvenici, tvrtke za obradu podataka podataka, teleoperateri te krajnji korisnici.

__

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: