Digitalni muzej mobilne telefonije

Interaktivna izložba s muzejskim prikazima i video sadržajima

0 Flares 0 Flares ×
Mobitel. Foto: HT

22. prosinca 2021. – Prije trideset godina Hrvatski Telekom (tada HPT – Hrvatska pošta i telekomunikacije) uveo je mobilnu telefoniju u Hrvatskoj, a danas, 30 godina poslije, predstavio je interaktivni digitalni muzej posvećen tom povijesnom trenutku i događajima koji su uslijedili.

Pokretanjem prve komercijalne mreže MOBITEL prije tri desetljeća, upućeni su i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije, a pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj.

Mobilni telefoni koji su se u početku koristili u prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala. I dok je tada postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, danas ih se u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelome svijetu.

Sve su ovo zanimljivosti koje se mogu saznati u sklopu digitalnog muzeja Hrvatskog Telekoma koji se nalazi na web stranici: www.ht-muzej.hr. U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“ u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

„HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti“, poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Puštanjem u rad komercijalne mreže 1991. godine koja se podudara s podudara sa stvaranjem neovisne demokratske Republike Hrvatske, označen je početak razvoja javno dostupne mobilne telefonije na našim područjima, čime je omogućena globalna dostupnost. Kao digitalni predvodnik u Hrvatskoj, HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu što je također dio postava novootvorenoga interaktivnoga digitalnog muzeja.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: