Digitalno bez prepreka

Okrugli stol na temu usklađivanja EU zakonodavstva vezanog uz pristupačnost Interneta

0 Flares 0 Flares ×

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb održao je u četvrtak Okrugli stol “Digitalno bez prepreka”.

Tehnologije mogu više nego ikad prije pomoći da se slijepe i slabovidne osobe lakše uključe u svakodnevni život.

Razgovaralo se o Direktivi (EU) 2016/2102 i usklađivanju EU zakonodavstva vezano uz pristupačnost, suradnji javnog i IT sektora na pristupačnosti, digitalnoj uključenosti svih građana, digitalnim vještinama, javnoj upravi u budućnosti te o Prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Predstavljene su i prilagođene mrežne stranice Udruge slijepih Zagreb kao i načini kojima se može osigurati web pristupačnost.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je naglasio kako nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani.

Glavninu svoga izlaganja posvetio je Prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. godine o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Prijedlog Zakona prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru te se očekuje njegovo donošenje krajem ove ili početkom 2019. godine.

Donošenjem ovoga Zakona osigurat će se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe, koji će im pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i usluga na Internetu i osigurati bolju kvalitetu života te veću uključenost ranjivih društvenih skupina i njihovih pripadnika.

U ime Grada Zagreba skupu se obratila Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom koja je naglasila kako Grad Zagreb zapošljava veći broj osoba s invaliditetom i to na svim vrstama poslova.

Također, Grad Zagreb je donio i Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2016.-2020. Skrenula je pažnju na činjenicu da se oko 90% informacija dobiva putem osjeta vida, a razvoj tehnologija više nego ikad prije može pomoći da se slijepe i slabovidne osobe lakše uključe u svakodnevni život. Osiguranje pristupačnosti osobito je važno u obrazovanju i kod zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba.

Lana Zeković iz Predstavništva Europske komisije je zahvalila na činjenici da su napori Komisije prepoznati te da se i na nacionalnoj razini provode promjene. Komisija je zadovoljna da Republika Hrvatska prati trend i potrebe, a Direktivu vidi kao korak ka osiguranju socijalne osjetljivosti i ostvarenju ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta.

Udruga slijepih Zagreb već je započela s prilagodbom svojih mrežnih stranica s Direktivom i Prijedlogom Zakona te su prikazali napravljeno.

U ime Udruge slijepih Zagreb na Okruglom stolu su govorili Goran Denis Tomašković i Zvonimir Staničić. Tajnik Udruge Goran Denis Tomašković naglasio je važnost ovog okupljanja jer se u ovom tjednu obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa, koji se obilježava svakog 15. listopada. Smatra da je pristupačnost glavni uvjet uključenosti osoba s invaliditetom u društvo. Udruga slijepih Zagreb već je započela s prilagodbom svojih mrežnih stranica s Direktivom i Prijedlogom Zakona te su prikazali napravljeno.

Zvonimir Staničić prezentirao je prilagođene mrežne stranice i njene najvažnije dijelove, kao što je dobro strukturiran izbornik, glasovni opis slika te mogućnost automatskog čitanja dokumenata. Udruga slijepih Zagreb smatra da će se ovim zakonodavnim prijedlogom pomoći u izgradnji ravnopravnog položaja osoba s invaliditetom u digitalnom društvu.

Josip Bukal i Nikola Ivančić iz Code Vision Studia predstavili su edukacije na kojima se može naučiti kako osigurati web pristupačnost, odnosno kako optimizirati mrežne stranice. U educiranje su uključene i slijepe i slabovidne osobe kako bi svojim iskustvom iz prakse doprinijele što boljoj prilagodbi digitalnih sadržaja.
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: