Digitalno osnivanje poduzeća

Cilj je da sustav START bude operativan s Novom godinom 2019.

0 Flares 0 Flares ×

Elektroničko pokretanje poslovanja jedna je od mjera u okviru Nacionalnog programa reformi hrvatske Vlade za 2018. godinu. Cilj joj je cilj olakšati i pojednostavniti postupak pokretanja novih tvrtki poduzetnicima.

Stoga će se, do početka slijedeće godine, uspostaviti novi online sustav, nazvan START, koji će omogućiti osnivanje poduzeća u jednom jedinom elektroničkom postupku.

Sustav će operativno uspostaviti i održavati Financijska agencija, a njegovo postavljanje bit će financirano iz Programa za potporu strukturnim reformama.

Uredba na kojoj se temelji uspostava sustava za elektroničko pokretanje poslovanja donesena je početkom kolovoza, a Vlada će Odluku koja će tehnički specificirati sustav objaviti u listopadu.

Cilj je da sustav START bude operativan s Novom godinom 2019.

Sustav START, za online pokretanje posla (d.o.o., j.d.o.o i obrte) funkcionirati će kao samo jedna procedura putem sustava e-Građani (umjesto dosad osam zasebnih procedura), trajati će najviše tri dana (umjesto dosad prosječna tri tjedna). START će su sebi povezati sve postojeće registre potrebne za osnivanje poduzeća: sudski/obrtni registar, statistika/NKD, Porezna, HZMO-HZZO te otvaranje računa u banci) bez fizičkog odlaska po javnobilježničku ovjere za standardne osnivačke akte.

Ovu inicijativu državne administracije, pozdralvja i Hrvatska udruga poslodavaca jer smatra da će digitalizirani proces osnivanja poduzeća i registracije obrta značajno uštedjeti vrijeme poslodavcima, te smanjiti trošak tog postupka za 40 posto.

„HUP podržava svako rasterećenje poslovanja poduzetnika, a digitalizacija osnovnih procesa kao što je otvaranje poduzeća ili obrta svakako je dobar korak u tom smjeru. Drago nam je vidjeti da je i MINGO prepoznao potrebu za dodatnim rasterećenjem poduzetnika te se nadamo i drugim sličnim inicijativama u bliskoj budućnosti.“ – ističe Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: