Digitalno upravljanje rizicima

Istraživanje: PwC Risk In Review.

0 Flares 0 Flares ×

Kako bi mogle donositi pametnije odluke, organizacije bi trebale dati prioritet digitalnoj spremnosti funkcije upravljanja rizicima, zaključak je najnovije (osme po redu) studije analitičke kuće PwC – Risk In Review.

Studija PwC-a usredotočena je na utvrđivanje kategorija koje pomažu najuspješnijim „digitalno spremnim“ funkcijama upravljanja rizicima da se istaknu kako u smislu njihove sposobnosti strateškog savjetovanja dioničara o riziku i sigurnosti, tako i sposobnosti funkcije upravljanja rizicima da se prilagodi i ugradi nove procese koje digitalna transformacija zahtijeva.

Šest je odlika funkcija upravljanja koje potiču pametnije preuzimanje rizika:

1. Potpuno se uključite u digitalni plan organizacije
2. Obrazujte i zaposlite nove kadrove kako biste se prilagodili brzini razvoja organizacije
3. Uvedite nove tehnologije na pravo mjesto
4. Omogućite organizaciji da reagira na rizike u stvarnom vremenu
5. Aktivno uključite donositelje odluka ključnih digitalnih inicijativa
6. Surađujte i uskladite se kako biste rizike mogli promatrati konsolidirano

PwC je ispitao više od 2.000 predsjednika uprava, viših rukovoditelja, članova uprava i stručnjaka na području upravljanja rizicima, usklađenosti i interne revizije te je intervjuirao desetke rukovoditelja i članova uprava kako bi istražio kako se funkcije upravljanja rizicima razlikuju kada je u pitanju digitalna transformacija.

Jim Woods, PwC-ov globalni voditelj odjela za usluge povezane s rizicima informacijskih sustava kaže sljedeće:

„Za stručnjake na području upravljanja rizicima trenutak je kritičan. Kako tehnologija mijenja način poslovanja – od analize podataka do sve većeg stupnja automatizacije – tako se mijenjaju i potencijalni rizici. Istovremeno, s digitalnom transformacijom raste i potencijal za utvrđivanjem rizika i donošenjem pametnijih odluka. Međutim, istraživanje ističe da brojne funkcije upravljanja rizicima toga nisu u potpunosti svjesne.

Samo 22 % predsjednika uprava koji su odgovorili na PwC-ovo istraživanje mišljenja predsjednika uprava, smatralo je podatke o izloženosti rizicima dovoljno opsežnima za dugoročno donošenje odluka, što je isti broj kao i prije deset godina. Navedeno bi trebalo ukazivati na činjenicu da funkcije upravljanja rizicima ne iskorištavaju u dovoljnoj mjeri snagu dostupnog obilja podataka.

Važno je da stručnjaci na području upravljanja rizicima prepoznaju da poboljšanjem svoje digitalne spremnosti mogu zauzeti aktivan pristup kako bi postali važni partneri i lideri u svojim organizacijama, pomažući bolje iskoristiti svoje digitalne inicijative.“

Istraživanje je prepoznalo ključne komponente „digitalne spremnosti“ organizacije, kao što su:

1. Uspostava vještina i kompetencija za strateško savjetovanje dionika o rizicima i pružanje jamstva u vezi s digitalnim inicijativama organizacije

2. Promjena procesa, alata i usluga same funkcije upravljanja rizicima kako bi se više temeljili na podacima i kako bi pomoću digitalne tehnologije mogli predviđati rizične događaje i rješavati ih onim tempom i u opsegu koji digitalna transformacija organizacije zahtijeva.

Istraživanje Being a smarter risk taker through digital transformation: 2019 Risk In Review dostupno je ovdje.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: