Dio digitalnog poreza mora se preusmjeriti novinarima

U Španjolskoj

0 Flares 0 Flares ×

Madrid, 25. siječnja 2021. – U Španjolskoj se uvodi novi porez na neke od digitalnih usluga – kolokvijalno su ga nazvali Google porez – koji bi trebao donijeti nove prihode državi, a novinarski sindikati i udurge – Španjolsko novinarsko društvo i Međunarodna federacija novinara – tvrde da dobar dio tog novca treba preusmjeriti medijima.

Španjolski porez na digitalne usluge sličan je onima koji su već uvedeni u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj, a propisuju namete agregatorima sadržaja na internetu, za svaku poveznicu kojom navode čitatelja do sadržaja u medijia, zaštićenih autorskim pravom.

Google porez u Španjolskoj primjenjuje se na sve digitalne multinacionalne korporacije koji imaju globalni prihod veći od 750 milijuna eura i više od tri milijuna eura u samoj Španjolskoj.

Predviđa se da će Google porez u Španjolskoj generirati oko milijardu (968 milijuna) eura godišnje. Taj novac će se koristiti za pomoć sektorima koji su najviše ugroženi pandemijom koronavirusa.

Kao što smo već nagalsili, medijske kuće i novinarske udruge smatraju da su oni među onima koji su najviše pogođenei pandemijom i da bi morali dobiti dobar dio novca iz tog poreza.

Više pojedinosti.


Članak je preuzet s mrežnog odredišta Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj: www.dznap.hr


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: