Dizala podižu gospodarstvo

Liftovi kao pokretači ekonomije

0 Flares 0 Flares ×
U segmentu proizvodnje dizala u Hrvatskoj posluje 60 poduzeća koja godišnje ostvare 600 milijuna prihoda. Foto: Kelly Lacey, Pexels.

15. lipnja 2021. – Hrvatska gospodarska komora je, u suradnji s Hrvatskom poštom, anketirala 16.000 predstavnika stanara u zgradama s četiri ili više katova bez dizala i njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju. Takva ugradnja dodatno bi zaposlila naše proizvođače dizala i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala.

Riječ je o projektu od društvenog značaja, s istaknutom socijalnom komponentom te ekonomskim učinkom. Štoviše, sredstvima Europske unije predviđeno je bespovratno financiranje 85 posto troškova ugradnje dizala.

Ugradnja dizala bit će izvediva prema dva modela: jedan je energetska obnova zgrada gdje inicijativa mora dolaziti od upravitelja zgrada koji će prijavljivati obnovu cijele zgrade, zajedno s dizalom. Drugi model je socijalna komponenta gdje će se moći prijaviti ugradnja dizala kao pomoć osobama s invaliditetom.

U segmentu proizvodnje dizala u Hrvatskoj posluje 60 poduzeća koja godišnje ostvare 600 milijuna prihoda. U postojeće višestambene zgrade se dizala mogu ugrađivati s unutrašnje i vanjske strane, a za veliki dio takvih projekata nije potrebna građevinska dozvola.

Dizala su bila tema konferencije Dostupnost do stana – ugradnja dizala u višestambene zgrade, koju su zajednički inicirali i pripremili HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: