Do povoljnije struje za poduzetnike

Radionice HGK

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 2. listopada 2019. Liberalizacija tržišta električne energije donijela je velike promjene koje mnogi poduzetnici ne stignu pratiti pa zbog toga često struju plaćaju skuplje nego što moraju. Cijene struje na tržištu tijekom 2018. godine, a i početkom ove, bilježe rast koji uzrokuje poteškoće u poslovanju gospodarstvenika, a u konačnici utječu na konkurentnost i cijenu proizvoda. Stoga je Hrvatska gospodarska komora pripremila četiri regionalne radionice, naslovljene Tržište električne energije za poduzetnike, kroz koje će kreatori energetske politike gospodarstvenicima pojasniti kako odabrati najpovoljniji tržišni model za sebe. Prva od radionica održana je jučer u Zagrebu.

„Hrvatska gospodarska komora u protekle dvije godine pojačano prati kretanje tržišta električne energije. Radom strukovnih udruženja uočen je problem nedovoljnog poznavanja tržišta električne energije, što kao posljedicu ima nepovoljnu cijenu koju članice plaćaju“, istaknuo je tajnik Udruženja proizvodnje električne energije i opreme Krešimir Štih.

Prošle godine opskrbljivača strujom promijenilo je više od 15 posto poduzetnika.

Predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i energetike Kristina Čelić poručila je kako poduzetnici trebaju biti pametni kupci, ali i mogući proizvođači te iskoristiti zakonski okvir i regulative koje im donosi energetska unija. „Cilj je energetske unije izjednačavanje i harmonizacija tržišta energije na prostorima država članica EU i postizanja jednakih prava i obveza sudionika tržišta te je u tu svrhu donesena Uredba o upravljanju energetskom unijom koja se primjenjuje na nacionalno zakonodavstvo“, izjavila je Čelić najavivši i nove izmjene regulative o električnoj energiji u idućoj godini.

Predstavnik Here (Hrvatska energetska regulatorna agencija) Srđan Žutobradić kazao je kako ukupna cijena električne energije obuhvaća više neovisnih komponenti – tržišnih i reguliranih.

„Više nije moguće razmotriti cijenu struje jednako kao prije uvođenja tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru. Prošle godine opskrbljivača strujom promijenilo je više od 15 posto poduzetnika. Samo dva mjeseca korištenja zajamčene opskrbe električnom energijom krajnji kupac plaća tu energiju 35 do 45 posto skuplje u odnosu na ponudu tržišnih opskrbljivača. HERA je u ožujku ove godine donijela novu Metodologiju za određivanje cijene za zajamčenu opskrbu. Nova metodologija potiče kupca tj. poduzetnika da sklopi ugovor o opskrbi s jednim opskrbljivačem na tržištu, što bi značilo da može ostvariti povoljniju cijenu struje“, zaključio je Žutobradić.

Prošle godine trgovalo se energijom u vrijednosti oko 200 milijuna eura s prosječnom cijenom od 60 eura.

Član Uprave Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Ivica Toljan govorio je o temeljnim pravilima tržišta te prezentirao sam proces trgovanja na hrvatskoj burzi. „Cijena je na burzi realna i daje jasne signale investitorima. Prošle godine trgovalo se u vrijednosti oko 200 milijuna eura s prosječnom cijenom od 60 eura.“

Predstavnik HROTE-a (Hrvatski operator tržišta energije) Ozren Fućak govorio je o uvjetima stjecanja potpore u cijeni struje za pojedine kategorije
poduzetnika.

Na radionici se govorilo i o dostupnim modelima za sklapanje ugovora, poticanju energetske učinkovitosti te o modelima za poduzetnike koji su i proizvođači električne energije. Dostupne tržišne modele za krajnje kupce u kategoriji poduzetništva predstavili su opskrbljivači električnom energijom.

Slijedeće radionice održati će se po sljedećem rasporedu:

Županijska komora Pula – 11. listopada,
Županijska komora Osijek – 15. listopada i
Županijska komora Split – 18. listopada.

Više informacija o radionicama i prijavama dostupno je OVDJE.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: