Dobili 57 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Nastavlja se razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija

0 Flares 0 Flares ×

1. srpnja 2022. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je Interim konferenciju projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) – BOND 2“ kako bi predstavila dosadašnje rezultate projekta te najavila nadolazeće aktivnosti.

U Programskom razdoblju 2014.-2020., u okviru Prioritetne osi 3, kroz 65 projekata, poduzetničke potporne institucije u Hrvatskoj poduprte su s više od 27 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz pozive Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) i Usluge za MSP-ove putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI). Za razvoj Mreže BOND kroz dvije faze projekta izdvojeno je preko 57 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Mreža BOND broji 99 različitih poduzetničkih potpornih institucija, među kojima su razvojne agencije, poduzetnički centri, inkubatori, akceleratori, znanstveno-tehnološki parkovi i centri kompetencija. Do sad su održane 22 tematske radionice koje su okupile 1100 sudionika u 22 grada diljem Hrvatske. Iskusni predavači su predstavnike poduzetničkih potpornih institucija pobliže upoznali s pet tema koje su putem anketnog upitnika odabrali članovi Mreže BOND.

Do sad je obrađeno osam tema u okviru radionica savjetovanja poduzetnika početnika koje su okupile 180 sudionika na tri različite lokacije i 14 tema u okviru radionica savjetovanja poduzetnika u rastu i razvoju koje su okupile 1.890 sudionika na šest lokacija.

U okviru petodnevnog događanja u Vodicama, organizirane su radionice implementacije standardizirane usluge savjetovanja poduzetnika početnika prema Priručniku o savjetovanju poduzetnika početnika razvijenom u 1. fazi projekta. Kroz praktične primjere, obrađeni su različiti izazovi i pitanja iz svakodnevne prakse te su sudionici imali priliku testirati standardizirane obrasce potrebne za rad s poduzetnicima.

Na konferenciji su održane i 5. sjednica Upravljačkog odbora projekta BOND te redovna sjednica Skupštine udruge Mreža BOND. Od lipnja 2021. godine Mreža BOND djeluje kao udruga. Osnivači Udruge su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Zagrebački inovacijski centar d.o.o. (ZICER), Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku d.o.o. (TERA Tehnopolis d.o.o.) i Poduzetnički akcelerator Split d.o.o. (STech Akcelerator).

Kroz projekt BOND planirano je uspostavljanje šest standardiziranih usluga, među kojima su usluge savjetovanja poduzetnika početnika i savjetovanja poduzetnika u rastu i razvoju, obje uspostavljene tijekom prve faze i nadograđene tijekom druge faze projekta. Tijekom lipnja održane su radionice na temu prijenosa poslovanja poduzeća, nove usluge za poduzetnike putem Mreže BOND, a do kraja projekta planirano je još uspostavljanje usluga internacionalizacije poslovanja poduzeća, studentskog poduzetništva i razvoja IT platforme za digitalizaciju navedenih usluga. U planu je i uspostava minimalno pet mentorskih mreža koje će nuditi savjetodavne usluge iskusnih stručnjaka do 30 sati po poduzetniku putem elektroničke platforme.

Prva faza projekta započela je 2017. godine i trajala je do 2019. godine. Predviđeno trajanje druge faze projekta je do svibnja 2023. godine. Projekt čija je ukupna vrijednost 50.000.000 kuna, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: