Dobre prognoze zapošljavanja

Poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine

0 Flares 0 Flares ×

U usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., prognoze zapošljavanja u prva tri mjeseca slijedeće, 2019., godine, bolje su u šest industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u Hrvatskoj.

Domaći poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine – Neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%, što je, u usporedbi s tromjesečjem koje upravo završava, bolje pet postotnih bodova.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru – njihove Neto prognoze zapošljavanja su +32%, i bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu najmanje su optimistični, zapravo, jedini su prijavili negativnu prognozu zapošljavanja (-4%), iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim tromjesečjem.

Kad se gledaju hrvatske zemljopisne regije, najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21%, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma – njihove prognoze zapošljavanja iznose samo +3%, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava.

Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije organizacija iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka.

Velike tvrtke su najviše optimistične – njihove prognoze iznose +18%, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca iznose +13%.

Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju

Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Samo se u ugostiteljstvu i turizmu očekuje blagi pad broja zaposlenih, što je očekivano jer su tri prva mjeseca u godini razdoblje izvan sezone. Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda no raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje te ukazuje na novu racionalnost hrvatske Vlade, izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju.

Istraživanje tvrtke ManpowerGroup (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) o prognozama zapošljavanja za prvo tromjesečje 2019. izvedeno je intervjuiranjem reprezentativnog uzorka od 620 poslodavaca u Hrvatskoj. Svim sudionicima istraživanja postavljeno je isto pitanje: Kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekujete u slijedeća tri mjeseca, do kraja ožujka 2019., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se upravo nalazimo?

Na globalnoj razini, tvrtka ManpowerGroup intervjuirala je ukupno 60,398 poslodavaca u 44 zemlje i područja te je na taj način prognozirala aktivnosti na tržištima rada u razdoblju od početka siječnja do kraja ožujka 2019. godine. Sezonalno prilagođeni podaci pokazuju kako većina poslodavaca u svijetu očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od Nove godine do kraja ožujka – to je konstatirano u 43 od 44 zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju.

Najoptimističniji su poslodavci u Japanu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama, Sloveniji, Grčkoj i Hong Kongu. Najslabiju Neto prognozu zapošljavanja iskazali su poslodavci u Argentini, Švicarskoj Italiji, Panami i Španjolskoj.
Kad se dobiveni podaci usporede s istim razdobljem prethodne godine, pozitivne prognoze zapošljavanja zabilježene su u 16 od 44 zemlje i područja, slabije prognoze zabilježene su u 23 zemlje, a prognoze su ostale nepromijenjene u pet zemalja. U usporedbi s prvim tromjesečjem 2018. prognoze su u prvom tromjesečju 2019. bolje u 21 od 43 zemlje, za koje imamo podatke a slabije su u 20 zemalja te bez promjena u dvije zemlje.

Podaci za Hrvatsku nisu sezonalno prilagođeni. Hrvatska još nema podatke za uspoređivanje trendova godinu za godinom.

Više pojedinosti o svemu tome pročitajte na:
www.manpower.hr

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: