Dodatni udar na kongresni turizam

Pet puta veći gubici

0 Flares 0 Flares ×
Kongresna industrija i općenito sva poslovna putovanja, bitan su segment turizma

Zagreb, 30. kolovoza 2020. – Jedna od posljednjih prošlotjednih odluka Stožera civilne zaštite, poslana svim zdravstvenim ustanovama, kojom se do daljnjeg odgađa održavanje kongresa, simpozija, radionica, predavanja i drugih oblika stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, dodatni je udar na kongresni turizam, koji većinu svog prihoda ionako ostvaruje u predsezoni i posezoni. Tvrtke koje se bave organizacijom takvih događaja u proljeće nisu mogle raditi zbog sveopćeg zaključavanja, a sad, ujesen, čini se slijedi im nešto slično. Uz to, skupovi iz područja medicine čine većinu svih skupova koji se tijekom godine održavaju u Hrvatskoj.

Edukacija zaposlenika, team building programi i poslovna putovanja, prvi su rez koji tvrtke naprave u recesiji i bez zdravstvene ugroze. Nakon recesije 2008. godine oporavak kongresnog turizma trajao je pet godina.

Tvrtke koje se bave organizacijom događaja osim mjera za radna mjesta (4000 kuna po zaposleniku) za koje očekuju da će se nastaviti, predlažu i uvođenje dodatnih bespovratnih potpora u iznosu, primjerice, deset posto prometa iz 2019. godine, kao što je to napravila Danska kako bi obeštetila svoje organizatore.

Neizvjesnost koju nosi nemogućnost utvrđivanja trenutka u kojem će pandemija biti okončana, veća je uz činjenicu da se mjere za potporu očuvanja radnih mjesta definiraju iz mjeseca u mjesec čime je onemogućeno dugoročno planiranje strategije za prevladavanje krize. Stoga se te tvrtke, okupljene u Zajednici poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore, nadaju da će sljedeće odluke Vlade ići u smjeru donošenja mjera HZZ-a bar do travnja 2021.

Kongresna industrija i općenito sva poslovna putovanja, bitan su segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama koje su u ovoj pandemiji najviše pogođeni.

Prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši značajno više nego odmorišni turisti, čak i do pet puta, pa će gubitak za nacionalni prihod od turizma zbog neodržavanja kongresa biti utoliko veći.

Izvor: HGK


 

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: