Donose se nove Uzance o građenju

Porast cijena sirovina doveo građevince u nepovoljan položaj

0 Flares 0 Flares ×

22. rujna 2021. – Jedna od glavnih tema 13. sjednice Skupštine HGK, održane početkom tjedna, bilo je donošenje novih Uzanci o građenju, koje datiraju iz 1977. godine pa je formirana radna skupina za njihovu izmjenu, kako bi se odgovorilo na snažan porast cijena građevinskog materijala koji je i proizvođače i izvođače radova koji imaju ugovore proizašle iz postupaka javne nabave, ali i javne naručitelje doveo u nepovoljan položaj.
Inicijativu su zajedno pokrenule Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Očekuje se rješenje u obliku novih Uzanci u graditeljstvu za nove ugovore, a u sljedeća dva tjedna na Vladi je i naputak za reguliranje postojećih ugovora.

Naime, zbog rasta cijena građevinskog materijala i industrijskih sirovina, u rasponu od najmanje 40 posto za bakar i aluminij, preko 55 posto za željezo i čelik do 100 posto za plastične cijevi, građevinski i trgovački subjekti sve teže mogu ispoštovati uvjete iz sklopljenih ugovora, čime su dovedene u pitanje i već započete i buduće investicije.

HGK i HUP su s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine usuglasili finalnu verziju novih Uzanci u graditeljstvu, koje predstavljaju moderna pravila ponašanja te uvažavaju praksu i ponašanja koja su se u graditeljstvu događala proteklih 40 godina i koje nakon potvrde resornog Ministarstva donosi Skupština HGK.

To se odnosi na sve buduće aktivnosti u sektoru, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podupire ideju intervencije u postojeće ugovore kako bi se i za njih uvažio poremećaj na tržištu.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: