Drama u dućanu s aplikacijama!

Ukidanje Apple – Google duopola?

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. kolovoza 2020. – Tvrtka Epic Games, koja je napravila globalno popularnu računalnu igru Fortnite, tu je aplikaciju odlučila sama prodavati, tako da se ne koristi Appleovim sustavom plaćanja, (ako igru koristite na nekom pametnom mobitelu s iOS sustavom), niti Googleovim sustavom plaćanja (ako igru koristite na nekom pametnom mobitelu s Android sustavom).

To znači da, kad se koristite tom igrom, ne plaćate 30 posto provizije ni Appleu ni Googleu te na taj način kršite temeljno pravilo poslovnja na aplikacijskim dućanima (AppStore i Google Play). Apple je aplikaciju Fortnite odmah izbacio iz svog dućana, a tvrtka Epic ih je tužila za monopolističko ponašanje. Isto se dogodilo i na Google Playu, pa je Epic i tamo reagirao sa sličnom, unaprijed pripremljenom tužbom.

Epic ne traži nižu proviziju, već traži ukidanje Apple – Google monopola u prodaji aplikacija

Ono što je u svemu tome zanimljivo je to što tvrtka Epic ne traži nižu proviziju, već traži ukidanje Apple – Google monopola u prodaji aplikacija. Drugim riječima, traži od američkih sudova da svatko može na bilo kojem sustavu plaćanja prodavati softver za bilo koji uređaj.

Odvjetnici tvrtke Epic su to argumentirali borbom za slobodu izbora za korisnike i programere, no problem je u tome što je sadašnji model prodaje aplikacija zaštićeni sustav koji je korisnike (uz povišenje cijene za tu proviziju) brani od hakera, tako da ljudi ne moraju brinuti hoće li ih, nakon instaliranja neke aplikacije netko opljačkati krađom broja kreditne kartice ili ucjenjivati provalom u mobitel i pristupom do privatnih podataka.

Epic i tvrtke Apple i Google trenutno pokazuju jedni drugima mišiće i ne žele popustiti, tako da se još ne zna kako će ta priča završiti. Nadajmo se kompromisu koji će rezultirati nižim cijenama aplikacija za nas, obične smrtnike. No, što bi tu moglo biti donekle pokazuje sjajna analiza Benedict Evansa, globalno poznatog tehno-blogera.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: