Drugi paket mjera za gospodarstvo

Novi korak u suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa

0 Flares 0 Flares ×
Drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu predstavio je premijer Andrej Plenković, jučer, na posebnoj konferenciji za novinare. Cilj je tih mjera othrvati se negativnim posljedicama krize nastale zbog pandemije koronavirusa.

Zagreb, 2. travnja 2020. – Nakon prvog paketa mjera za pomoć gospodarstvu, “teškog” 30 milijardi kuna, Vlada RH danas će na svojoj redovnoj sjednici usvojiti dio drugog paketa mjera, a dio zakonskih prijedloga poslati će na usvajanje Hrvatskom saboru.

Mjere, ukratko:

Državna potpora po održanom radnom mjestu podiže se s 3250 kn za ožujak na 4000 kuna neto za travanj i svibanj, a država preuzima teret doprinosa, dakle davanja na tih 4000 kuna.

Porezi i doprinosi. Nove mjere usmjerene su na tvrtke kojima je rad onemogućen ili otežan, i koje će biti bilo djelomično ili u cijelosti oslobođene od porezne obveze za travanj, svibanj i lipanj. Riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak te doprinosima.

Pomoć tvrtkama s padom prihoda. Tvrtke koje ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda – a to je 93% poduzeća, imaju pad prihoda veći od 50 posto, oslobađaju se potpuno od porezne obveze (porez na dobit, porez na dohodak i doprinosi).

Mjera za velike tvrtke. Tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna, dakle onih 7 posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj.

Plaćanje poreza na dodanu vrijednost ubuduće će se obavljati na način da se može se odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.

Rok za predaju godišnjih financijski izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se obveza plaćanja naknade Financijskoj agenciji (Fini) za njihovu objavu.

Država će pokušati biti maksimalno štedljiva i izvršavati će se samo nužni rashodi. Tako trebaju postupiti i jedinice lokalne i područne samouprave te javna poduzeća.

Poljoprivreda. Svi javni naručitelji moraju najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kupiti u Hrvatskoj.

Turizam. Uvode se izmjene niza zakona koji će pomoći hotelijerima, iznajmljivačima i agencijama na način da sve poteškoće koje trenutno imaju lakše prebrode za vrijeme ove krize.

Komunalne usluge (“režije”) traže se načini da se i u tome pomogne građanima.

Mirovine će se isplaćivati uredno.

Opširnije o drugom paketu mjera za gospodarstvo.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: