Drugo tromjesečje: rast BDP-a 16,1 posto

Rekord!

0 Flares 0 Flares ×
Uz Mađarsku, Hrvatska je ostvarila najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU

27. kolovoza 2021. – U drugom tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo ostvarilo je rekordan rast od 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke. Rekordni rast posljedica je oporavka od korona krize – što se očitovalo u povećanoj osobnoj potrošnji i većem izvozu roba i usluga.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava u proteklom kvartalu porasla je za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nakon pada u prethodnom kvartalu za 0,3 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je za 40,9 posto na godišnjoj razini, pri čemu je izvoz roba porastao 35,2 posto, a usluga 56,3 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 30,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 30,5 posto, dok je uvoz usluga skočio za 28,9 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromjesečju za 18,3 posto na godišnjoj razini – znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 4,6 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za četiri posto na godišnjoj razini. Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 16,1 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini palo za 0,2 posto.

U usporedbi s EU-om, prema posljednjim podacima Eurostata, u drugom tromjesečju 2021. godine rast sezonski prilagođenog BDP-a u Uniji iznosio je 13,2 posto na godišnjoj razini, a 1,9 posto na kvartalnoj razini. Uz Mađarsku, Hrvatska je ostvarila najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU, a peta je po brzini rasta na razini cijele Europske unije.

Više pojedinosti

Dodatna pojašnjenja ministra financija


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: