Drvoprerađivači zapošljavaju, radnika nema

Boljke domaće inustrije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. kolovoza 2020. – Nedostatak radne snage stara je boljka domaćeg gospodarstva, a posebno je izražena u drvno-prerađivačkoj industriji. Više je razloga za to, od emigracije i nevoljkosti mladih da sele u ruralne krajeve gdje se nalazi većina pogona, do nedovoljnog interesa za upise u strukovne škole i rad u struci. Starija generacija majstora sve se više umirovljuje, a mladi idu za većim plaćama u druge zemlje EU-a.

Stručni kadar teško je pronaći i izvan Hrvatske, a pandemija dodatno otežava pronalazak i dovođenje radne snage iz inozemstva. Problem domaćim tvrtkama je i što radnici koji dođu kod njih već nakon godinu dana odlaze dalje, jer pravih majstora nedostaje i u EU gdje su plaće znatno više. Istovremeno, postoje određeni problemi u zapošljavanju stranaca zbog kompliciranosti odobrenja radnih dozvola.

Nedostaje radnika u proizvodnji (stolara, CNC operatera, tapetara, strojara) i drvnih inženjera, a kod zapošljavanja stranih radnika problem je i jezična barijera i osposobljavanje koje traje minimalno šest mjeseci, a stranci se uglavnom zadržavaju oko jedne godine pa se time dobije kratkoročno, a ne dugoročno rješenje.

Natječaji za radna mjesta u drvnoprerađivačkoj industriji su stalno otvoreni, no odaziv je vrlo slab. Dodatni problem je kvaliteta radne snage – kompetentnih radnika s iskustvom u obradi drva je vrlo malo. Radi se o tzv. majstorskom kadru, kojeg nedostaje i u inozemstvu.

Unatoč potražnji drvoprerađivača, čini se da tržište rada neće uspjeti odgovoriti na nju, barem sudeći po interesu mladih. Naime, na popisu dvadeset najpopularnijih tehničkih škola za iduću školsku godinu nema zanimanja traženih u industriji obrade drva.

Prema tom istraživanju, najpoželjniji je bio program za automehaničara u riječkoj Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja, slijedi ga program medijski tehničar u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb, a treći prema poželjnosti ove je program kozmetičar u Obrtničkoj školi za osobne usluge, također u metropoli. U prvih 20 najtraženijih obrtničko-tehničkih zanimanja ima još i frizera, farmaceuta, fizioterapeuta, kuhara, slastičara, vodoinstalatera, ali stolara, bravara i strojara nema. Tek na devetom mjestu po popularnosti je obrazovanje za CNC operatera u slatinskoj Industrijsko-obrtničkoj školi.

Izvor: HGK


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: