Država treba donirati opremu poduzetnicima

Apel Hrvatske udruge poslodavaca

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. travnja 2020. – Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja odluke Vlade o ublažavanju mjera i pokretanju gospodarskih aktivnosti, ali i upozorava kako je za njihovu realizaciju ključna zaštitna oprema koju mnogobrojni poduzetnici nemaju načina nabaviti.

HUP je, stoga, uputio apel Vladi da tu opremu donira kako bi poduzetnici mogli slijediti epidemiološke preporuke i započeti s radom nakon 45 dana zastoja.

HUP ističe kako se velika većina malih i srednjih poduzetnika koji su otvorili svoje objekte susreće s velikim problemima nabavke zaštitne opreme, koja košta više tisuća kuna (i to samo za mjesec dana uporabe), a to je s obzirom na zatvorenost granica i ne postojanje prihoda veliki trošak za poslodavce.

Drugi zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca je izjednačavanje stope PDV-a za dezinfekcijske proizvode i zaštitnu opremu na razinu stope koja se plaća za lijekove – pet posto.

Ovakvom promjenom se želi osigurati da sredstva za dezinfekciju budu primijenjena na dostatne načine, kao i korištenje osobne zaštitne opreme, te da ne postanu mjestom uštede, obzirom da karika dezinfekcije i njena učinkovitost donosi kasnije potencijalne uštede, odnosno, u suprotnom, značajno povećane troškove za cjelokupni zdravstveni i gospodarski sustav, kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Više pojedinosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: