Dužnički instrument na Blockchainu

Izdanje instrumenta – hibrida između kredita i obveznice – na blockchain tehnologiji

0 Flares 0 Flares ×

Erste Group i ASFINAG uspjeli su putem blockchain platforme obaviti prvo europsko izdanje dužničkog instrumenta koje je u potpunosti digitalno. ASFINAG-ovo izdanje SSD-a (njem. Schuldscheindarlehen) nominalnog iznosa 20 milijuna eura uspješno je zaključeno početkom ovoga tjedna na novoj platformi Erste Groupa. Među ulagačima koji su upisali ovo izdanje austrijski su osiguravatelji Wiener Städtische Versicherung i DONAU Versicherung te austrijska regionalna banka Hypo Vorarlberg.

Uz primjenu blockchain tehnologije koja izdavateljima pruža veću učinkovitost, više transparentnosti i smanjen operativni rizik, ova će platforma proizvode kao što su SSD i slični proizvodi na tržištu kapitala zasigurno učiniti dostupnijima, a trgovanje njima efikasnijim, kako za korporativne izdavatelje tako i za institucionalne ulagatelje.

Izdanje ovog dužničkog instrumenta nominalnog iznosa 20 milijuna eura od strane ASFINAG-a, tvrtke koja gradi autoceste i brze ceste u Austriji te njima upravlja, obavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju platforme za digitalna izdanja koju je Erste Group razvila koristeći Hyperledger Fabric, Linux Foundation platformu za korporativne transakcije zasnovane na ovoj tehnologiji. Sve aktivnosti oko ovog izdanja obavljene su na platformi Erste Groupa, a bez standardne papirologije i fizičkih potpisa. Umjesto toga, proces u kojem su sudjelovali ASFINAG kao izdavatelj, Erste Group kao vodeći aranžer izdanja te Wiener Städtische Versicherung, DONAU Versicherung i Hypo Vorarlberg kao ulagači u cijelosti je obavljen digitalno, od distribucije, preko dodjele do realizacije ugovora o SSD-u.

Jozef Sikela, član Uprave Erste Groupa zadužen za Corporates&Markets diviziju, ovom prigodom je izjavio: „Ova transakcija na tržištu kapitala, koja se temelji na blockchainu, još je jedan primjer uspješnosti Erste Groupa u razvijanju rješenja uz pomoć inovativnih tehnologija od kojih naši klijenti imaju stvarne koristi. Sada nam je cilj tu korist učiniti dostupnom za što više naših klijenata – tvrtki, financijskih institucija, izdavatelja u javnome sektoru, kao i ulagačima, kako bismo omogućili tvrtkama da šire svoje poslovanje te jačanju tržišta kapitala u regiji kao i ukupne perspektive gospodarskog rasta.“ Bernhard Leder, koji je u Erste Groupu odgovoran za aranžiranje transakcija i financiranje na tržištu kapitala, dodaje: „Iznimno smo ponosni što smo blockchain tehnologiju uspjeli primijeniti na način koji će SSD učiniti atraktivnijim proizvodom i za izdavatelje i za ulagače. Bez potrebe napornog ljudskog rada i sporog procesa u kojemu su greške uvijek moguće, naša primjena ove tehnologije može izdanja ovakvih instrumenata ubrzati, pojednostaviti i učiniti ih djelotvornijim.“

Klaus Schierhackl i Karin Zipperer, dvoje glavnih izvršnih direktora ASFINAG-a, rekli su: „Kao jedna od vodećih europskih tvrtki u području infrastrukture, prirodno smo vezani na nove tehnologije u građenju, održavanju i naplati cestarina, a sada smo priliku koju nudi digitalizacija iskoristili i u području financiranja. Ono što je nama pritom najvažnije je potpuna sigurnost blockchain tehnologije. Te su nas činjenice zadovoljile i zato ASFINAG u ovome sudjeluje.”

Što se tiče osiguravatelja Wiener Städtische, ovim izdanjem je potvrdio status predvodnika. „Ova transakcija korak je dalje u našoj digitalnoj ofenzivi. Kao tehnologija budućnosti, blockchain nam daje mogućnost da svoja ulaganja realiziramo još brže i otvorenije, dok istovremeno zadovoljava naš primarni kriterij – poštivanje najviših sigurnosnih standarda“, izjavila je Christine Dornaus, članica Uprave Wiener Städtische Versicherunga.

Kao osiguravatelj, mi ulažemo u tvrtke koje zdravo posluju i na taj način jačamo poslovno okruženje u Austriji te svojim klijentima stvaramo dodatnu vrijednost. Kada je riječ o našem pristupu ulaganjima, posebno nam je važno da se transakcija obavlja glatko i bez greške. Uz pomoć digitalizacije, naši su procesi ekonomični i učinkoviti. U tom smislu blockchain tehnologija postavlja novi standard“, ističe Reinhard Gojer, član Uprave DONAU Versicherunga.

Evo što misli Michel Haller, direktor Hypo Vorarlberga: „Blockchain je tehnologija koja otvara vrata prema digitalnom gospodarstvu. Ona otvara velike mogućnosti u području automatizacije i podizanja učinkovitosti procesa te pruža sigurnost za transakcije. Očekujemo da će se velik dio uslužnih djelatnosti u budućnosti oslanjati na tu tehnologiju, a kako će se stvari razvijati ovisi o procesima u idućim godinama.“

 

Sekunde umjesto sati, zahvaljujući blockchainu

Zahvaljujući tehnologiji lanca blokova – blockchainu, koraci koje je potrebno obaviti radi kreiranja i provedbe transakcijske dokumentacije, što je inače posao od nekoliko dana kada se radi o izdanju SSD-a, sada traju tek nekoliko sekundi. Uz to što značajno smanjuje administrativno opterećenje vezano uz takve transakcije, korištenje ove platforme temeljene na tehnologiji blockchaina u potpunosti uključuje sudionike i ispunjava njihova očekivanja o poštivanju bankarske tajne. Erste Group strukturu je platforme ostavila otvorenom kako bi joj se u budućnosti mogle priključiti i druge banke te platforme.

 

SSD-i nude jasne koristi

SSD je dužnički instrument koji je dobro poznat u Europi, gdje je tržište ovim instrumentom vrijedno više od 100 milijardi eura. Iako je SSD najpopularniji na njemačkome govornom području, tržište SSD-a posljednjih se godina intenzivno internacionalizira, pri čemu poljske, mađarske i češke tvrtke realiziraju svoja inauguralna izdanja. SSD (njem. Schuldscheindarlehen) ima elemente i kredita i obveznice, a podrazumijeva bilateralne, neregistrirane ugovore o zajmu bez dodijeljenog investicijskog rejtinga (uglavnom) koji se realiziraju izravno sa institucionalnim ulagačima; SSD-i se ne mogu izlistati na burzi. Tipično strukturirani kao neosigurani i nepodređeni instrumenti, SSD-i obično imaju manji volumen izdanja koji je znatno manji nego što je slučaj sa sindiciranim kreditima ili korporativnim obveznicama. Osim toga, izdanje SSD-a obično se pripremi za manje vremena i uz manje papirologije nego što je to potrebno kod drugih instrumenata.

 

Prednosti tehnologije blockchaina

Blockchain tehnologija pruža nov način pohrane podataka o transakcijama koji se ne mogu mijenjati na odijeljenim računalima, pri čemu je sigurnost podataka osigurana kriptografskim procesima. Svaki lanac blokova počinje novom mrežom čiji su članovi međusobno povezani te na siguran način preko interneta razmjenjuju podatke i sredstva. Osim toga, način na koji su lanci blokova strukturirani je transparentan i omogućava provjere, budući da sve pojedinačne transakcije moraju biti potvrđene od većine sudionika u mreži.

Ova tehnologija posebno je zanimljiva mnogim sektorima, uključujući i financijski sektor, jer u budućnosti nudi mogućnost bržeg, jednostavnijeg, transparentnijeg i jeftinijeg obavljanja svih vrsta transakcija.

Način na koji je Erste Group ovu tehnologiju primijenila u svoju platforme za SSD temelji se na projektu Hyperledger Fabric Linux Zaklade, koji koristi tzv. container tehnologiju za prihvat pametnih ugovora (engl. chaincode) koji uključuju aplikacijsku logiku cijelog sustava.

Erste Group pritom je za pravne savjete koristila usluge Wolf Theissa, s obzirom da se kod ovoga izdanja radi o novoj primjeni procesa temeljenog na tehnologiji blockchaina, dok su konzultanti iz d-finea pružili usluge savjetovanja u vezi dizajna i implementacije ove platforme.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: