Dvije milijarde eura za digitalnu tranziciju

Iz programa Digitalna Europa

0 Flares 0 Flares ×
Zasjedanje Europske komisije. Foto: Dati Bendo / EU

11. studenoga 2021. – Europska komisija donijela je tri programa rada Digitalne Europe i u njima navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura.

Prvi skup programa odnosi se na strateška ulaganja s pomoću kojih će se ostvariti Komisijini ciljevi za digitalno desetljeće Europe.

Cilj je programa Digitalna Europa ojačati tehnološku suverenost Europe i staviti na tržište digitalna rješenja koja će koristiti građanima, javnim upravama i poduzećima.

Glavni program, vrijedan 1,38 milijardi eura, usmjerit će na ulaganja u području umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i podatkovnih prostora, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih vještina i široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu do kraja 2022.

Uz taj glavni program, Komisija je objavila i dva posebna: prvi se odnosi na financiranje u području kibernetičke sigurnosti, a proračun mu je 269 milijuna eura do kraja 2022., a drugi se odnosi na uspostavu i rad mreže europskih centara za digitalne inovacije, a proračun mu je 329 milijuna eura do kraja 2023.

Glavni program rada Digitalne Europe odnosit će se na ulaganja, kao što su uvođenje zajedničkih podatkovnih prostora (npr. podatkovnih prostora za proizvodnju, mobilnost i financije) koji će javnom sektoru i poduzećima, malim, srednjim i novoosnovanima, olakšati prekograničnu razmjenu podataka, kao i uvođenje objedinjene cloud-to-edge infrastrukture i usluga, što će biti okosnica digitalnih rješenja za siguran protok podataka.

Ulagati će se i u izgradnju objekata za testiranje i eksperimentiranje s rješenjima koja se oslanjaju na umjetnu inteligenciju radi poticanja korištenja pouzdane umjetne inteligencije (i među malim, srednjim i novoosnovanim poduzećima) u reakciji na velike društvene izazove kao što su klimatske promjene i održiva zdravstvena skrb (npr. uvođenje objekata za testiranje umjetne inteligencije u zdravstvu i u pametnim gradovima i zajednicama).

Kako bi se ispunili ciljevi, programom Digitalna Europa uspostavit će se mreža europskih centara za digitalne inovacije koja će osigurati pristup testiranju tehnologija i poticati digitalnu transformaciju privatnih i javnih organizacija diljem Europe

Novac će ići i u uvođenje sigurne infrastrukture za kvantnu komunikaciju u EU-u (EuroQCI) koja će osigurati dobru otpornost na kibernetičke napade; osnivanje i održavanje diplomskih studija iz bitnih naprednih digitalnih tehnologija radi jačanja digitalnih vještina u Europi, kao i održavanje digitalnih tečajeva za mala i srednja poduzeća, što je najavljeno u Programu vještina i Strategiji za MSP-ove iz 2020.; uspostava, rad i trajno dinamično održavanje digitalnih usluga koje potiču prekograničnu interoperabilnost rješenja namijenjenih javnim uprava ma (npr. europski digitalni identitet).

Program rada za područje kibernetičke sigurnosti bavit će se ulaganjima u izgradnju napredne opreme, alata i podatkovne infrastrukture. Financirat će se razvoj i optimalno korištenje znanja i vještina povezanih s kibernetičkom sigurnošću, poticat će se razmjena dobre prakse i osigurati široko uvođenje najsuvremenijih rješenja u cijelom europskom gospodarstvu.

Kako bi se ispunili ciljevi, programom Digitalna Europa uspostavit će se mreža europskih centara za digitalne inovacije koja će osigurati pristup testiranju tehnologija i poticati digitalnu transformaciju privatnih i javnih organizacija diljem Europe, što se može odnositi i na vlade na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Europski centri za digitalne inovacije bit će važan instrument s pomoću kojega će EU-ove politike, posebno industrijska te politika koja se odnosi na mala, srednja i novoosnovana poduzeća, pomagati poduzećima i javnom sektoru u dvostrukoj zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Kako doći do tog novca?


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: