Dvije milijarde farmera, pola milijuna “OPG-ova”

Poseban program Svjetske banke

0 Flares 0 Flares ×
Program Better Life Farming u Indiji. Na slici je Papu Singh, uzgajivač ljute paprike iz jednog sela pokraj grada Varanasi. Foto: BLF

24. kolovoza 2021. – Više od dvije milijarde ljudi danas živi i radi na približno 550 milijuna obiteljskih gospodarstava u cijelom svijetu. Više od 40 posto ih radi za manje od 15 kuna dnevno. Unatoč tome, proizvode hranu za više od polovice svjetskog stanovništva, pretežno u ekonomski slabo razvijenim ili zemljama u razvoju, a bit će važan čimbenik u ostvarenju cilja proizvodnje hrane za sve stanovnike Zemlje, svih 10 milijardi koliko će nas biti najkasnije 2050. godine.

Siromašni OPG-ovci danas su žrtve klimatskih promjena (suša, poplava, požara, orkanskih vjetrova), nedostatka kapitala i gubitka ljetine koja se procjenjuje na gotovo trećinu (28 posto) njihove proizvodnje, najviše zato što ili nemaju skladišta ili imaju neprikladna skladišta za hranu koju uzgoje.

Većina radi za manje od 15 kuna dnevno, a proizvode hranu za više od polovice svjetskog stanovništva, pretežno u ekonomski slabo razvijenim ili zemljama u razvoju.

Oni u udaljenijim krajevima u svom poslovanju posežu i za radikalnijim mjerama – sijeku šumu kako bi se domogli većih količina zemlje i tako doprinose štetnom utjecaju klimatskih promjena jer smanjuju kapacitete našeg planeta za apsorpciju ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova. Procjenjuje se da se do 15 posto emisija ugljičnog dioksida može pripisati sječi šuma.

Kako bi pomogla malim farmerima na našem planetu Svjetska banka, putem svoje tvrtke IFC (International Finance Corporation) pokrenula je program čiji naziv ćemo ovdje slobodno prevesti kao “Obiteljsko gospodarstvo za bolji život” (Better Life Farming – BLF). Riječ je o projektu koji malim OPG-ovima treba pomoći financijski, savjetom i tehnologijama kako bi postali komercijalno uspješni proizvođači hrane.

BLF stvara male lokalne ekosustave privatnih i javnih partnera koji nude razne usluge obiteljskim gospodarstvima.

BLF stvara male lokalne ekosustave privatnih i javnih partnera koji nude razne usluge obiteljskim gospodarstvima – počevši od raznih oblika edukacije, financijskog i inog savjetovanja, pristupa do kredita, opreme, sjemena, gnojiva, sustava za navodnjavanje, itd. U te ekosustave uključeni su i distributeri hrane, vlasnici skladišta, silosa i prerađivačkih pogona te ne-profitne organizacije i lokalne udruge seljaka.

Novost u tom sustavu je uspostavljanje Centara za bolje upravljanje obiteljskim gospodarstvima (Better Life Farming Center), svojevrsnih središta koja okupljaju i do 500 OPG-ova, a kojima upravlja jedan “agro-poduzetnik”, mlada obrazovana osoba – vlasnik obiteljskog gospodarstva s posebnim ugovorom sa Svjetskom bankom. Posao mu je upravljati primjerom – napraviti uzoran OPG koji će poslužiti kao primjer ostalima u njegovu kraju.

Koncept je provjeren još prije pet godina, u Indiji, u okolici grada Varanasija u pokrajini Uttar Pradesh. Rezultat lokalnog BLF centra je utrostručen prinos ljute paprike i upeterostručeni prihodi OPG-a. Danas, u Indiji, Indoneziji i Bangladešu ima gotovo 1000 BLF cenatra koji okupljaju više od 300 tisuća malih poljoprivrednika. Cilj je to povećati tako da se obuhvati bar milijun farmera.

BLF Program Svjetske banke biti će pokrenut i u Africi i Latinskoj Americi.

Više pojedinosti: https://www.betterlifefarming.com/home


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: